This post "Jordärtskocka - odling, förvaring och recept" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Jordärtskocka Helianthus tuberosus
Oktoberskörd från köksträdgården - kritvita, mjälla och vackra jordärtskockor.
Äntligen var det dags för att skörda lite fina kockor till köket! Nu hoppas jag kunna skörda länge, jag får väl ta och täcka landet med ett rejält täcke med halm så att inte det blir tjäle så fort.
Odla jordärtskocka
Riktigt lättodlar
rotfrukt. Det är bara att plantera en liten kocka i god jord och sedan ”glömma
bort den”. Jordärtskockan på bilden planterade jag i maj i samband med en av
mina kurser (pallkrageodling) Jordärtskockan sattes på cirka en decimeters djup
i en nyanlagd egenhändigt gjord ”pallkrage”
med endast ett jorddjup på 25cm! (Pallkragen är placerad på en grusplan.)
Jordärtskockan har rykte
om sig att sprida sig i trädgården så tänk på vart du petar ner dina kockor.
Jag har inte provat men
det måste fungera utmärkt att odla jordärtskockor i hink också. Så då kan du
som odlar på balkong också odla lite jordärtskockor. Själva växten blir cirka
två meter hög och blommar med gula blommor som liknar små solrosor. Tillhör
solrossläktet Helianthus i familjen
med korgblommiga växter.
Förvaring av jordärtskocka
Mycket svalt och mörkt. Du kan med fördel låta dem vara kvar i jorden och gräva upp dem när du behöver dem. Lämnar du kvar dem i jorden över vinten kan du skörda dem igen så snart tjälen gott ur marken.
Näringsinnehåll /100g
Energi: 60.5kcal/253.3kJ
Vatten: 78g
Protein: 2g
Fett: 0g
Kolhydrater: 12.9g, varav
sockerarter: 3.2g
Fibrer: 4.5g
Vattenlösl. vitaminer: C:
6mg, Folat: 13mcg, Niacin: 1.3mg, B2: 0.06mg, B1: 0.07mg, B6: 0.09mg
Fettlösl. vitaminer: Karoten
(A-vit): 12mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler:Fosfor: 78mg,
Järn: 3.4mg, Kalcium: 25mg, Kalium: 560mg, Magnesium: 16mg, Natrium: 3mg,
Selen: 0.1mcg, Zink: 0.1mg
(Källa: Livsmedelsverkets
livsmedelsdatabas)
Lycka till med odlingen/ Tyra
Skriv gärna en rad till mig och berätta hur du gör - tilltyra@gmail.com