This post "ROCOTO - Capsicum pubescens / Chilisås, het som humhum" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Rokotopeppar Capsicum pubescens
'Rocoto Manzano'
Det satt riktigt långt inne men nu äntligen så är de mogna! Skönt... då blir det en het vinter i alla fall, åt åtminstone i mitt kök. Nu kan jag göra min härligt heta chilisås av Tabasco typ. Jag tycker att det är lättare att dosera med flytande chili, då kommer liksom hettan direkt. Har man chili-flingor eller pulver som kommer hettan betydligt senare och då är det lätt att det faktiskt blir för hett.
Odling av Rocoto peppar ( ROCOTO MANZANO)
Förkultiveras i februari. Fröerna är mycket hårda så man kan med fördel rugga fröerna lite lätt innan plantering. Planteras knappt 1 cm djupt i såjord. Ställ frösådden varmt tills det att fröerna grott. Håll jordytan fuktig men inte blöt. När fröerna grott och den lilla plantan tittar opp är det dags att ge den ordentligt med ljus. Omplantera sedan till större kruka och näringsrik jord, gärna en djup kruka. Rocoto plantan sköter du som all annan chili, det vill säga den vill ha vill ha mycket sol, värme och näring. Blomman på Rocotopepparen är lila, det är rätt ovanligt, för de flesta av chili blommorna brukar vara vita. Fröerna är föresten svarta och det är ännu mer ovanligt. När frukterna sedan kommer blir de ganska tunga och behöver ibland stöd så att inte grenarna knäcks. De är först gröna och sedan när de mognar blir de vackert röda.