Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

ROCOTO - Chilisås, het som humhum

This post "ROCOTO - Capsicum pubescens / Chilisås, het som humhum" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENRokotopeppar Capsicum pubescens
 'Rocoto Manzano'


Det satt riktigt långt inne men nu äntligen så är de mogna! Skönt... då blir det en het vinter i alla fall, åt åtminstone i mitt kök. Nu kan jag göra min härligt heta chilisås av Tabasco typ. Jag tycker att det är lättare att dosera med flytande chili, då kommer liksom hettan direkt. Har man chili-flingor eller pulver som kommer hettan betydligt senare och då är det lätt att det faktiskt blir för hett.Odling av Rocoto peppar ( ROCOTO MANZANO)

Förkultiveras i februari. Fröerna är mycket hårda så man kan med fördel rugga fröerna lite lätt innan plantering. Planteras knappt 1 cm djupt i såjord. Ställ frösådden varmt tills det att fröerna grott. Håll jordytan fuktig men inte blöt. När fröerna grott och den lilla plantan tittar opp är det dags att ge den ordentligt med ljus. Omplantera sedan till större kruka och näringsrik jord, gärna en djup kruka. Rocoto plantan sköter du som all annan chili, det vill säga den vill ha vill ha mycket sol, värme och näring. Blomman på Rocotopepparen är lila, det är rätt ovanligt, för de flesta av chili blommorna brukar vara vita. Fröerna är föresten svarta och det är ännu mer ovanligt. När frukterna sedan kommer blir de ganska tunga och behöver ibland stöd så att inte grenarna knäcks. De är först gröna och sedan när de mognar blir de vackert röda.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...