Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Malakhitovaya Shkatulka - En ryss i köksträdgården

This post 'Malakhitovaya Shkatulka, en ryss i köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


En av alla mina tomatsorter som jag odlar i min potager är "en ryss"

Jag älskar verkligen alla mina gamla fina tomatsorter, tomater som har en historia. Det här är en sådan en rysk kulturarvssort som heter Malahkitovaya Shkatulka vilket ungefär betyder "En låda av malakit", det finns en klassisk rysk saga/legend med samma namn Malahkitovaya Shkatulka av Pavel Petrovich Bazhov den har även filmatiserats. "The Malachite Casket"

En vacker tomat som har ett skal som är grönt med en liten ton av ockra, inuti tomaten lyser tomatköttet vackert stark grönt, lite åt det malakitgröna hållet. Imponerande 429 gram, väger den här lilla babyn på bilden nedan, en sådan räcker till en hel middag!
Tja, det behövs inget  recept till den här tomatsalladen egentligen, den är så enkel


Här har jag använt till en person:


1 bifftomat 'Malakhitovaya Shkatulka' 
1 salladslök  Allium fistulosum 'White Lisbon'
 några basilikablad Basilico 'Genovese'
blommor från Basilico 'Violetto'

Dressing: citron, olivolja salt & peppar

En touch med vitlök, de räcker att gnida in salladsskålen eller tallriken med en vitlöksklyfta.
Tomaterna drar jag upp från frö och de sår jag vanligtvis i februari-mars. Aldrig före 14 februari, det har jag som regel, det är då startskottet går för mina tomatodlingar - Valentinsådden.

Frösådd tomat:

Att odla tomater är inte speciellt svårt, här kommer några tips om hur jag gör när jag odlar tomater

Så inomhus i feb-mars, så 1 cm djupt i såjord, håll sådden fuktig och tomatfröerna vill ha varmt när de skall gro. Minska sedan på värmen när du har fått en liten planta och ge plantan ny jord när rötterna börjar trängas i krukan. Öka ljuset, nu vill tomaterna ha en massa ljus.

Ge din lilla tomatplanta stöd när den börjar bli stor. När tomatplantan planteras om till större kärl så sätt den djupt i den nya kruka. Planteras ut i växthuset eller friland när risken för nattfrost är överTomatplantorna vill ha mycket gödning och mer om det kommer senare...

fortsättning följer.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...