Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Inlagda röda vinbär - Ett kulturarvs recept från Grästorp i Västra Götaland

This post 'Inlagda röda vinbär med chili - Ett kulturarvs recept från Grästorp i Västra Götaland' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN






Inlagda röda vinbär med chili - Ett kulturarvs recept från Grästorp i Västra Götaland

Från Yvonne Ingridsdotier kommer det här ovanliga och intressanta receptet på inlagda röda vinbär. Ett riktigt fint gammalt recept som gott i arv flera generationer. Med receptet kom en liten historia vilket gör det ännu mer intressant tycker jag.


Yvonne skriver "Ester min mormors (Elin) syster arbetade med att laga mat för stora herrskapsmiddagar. Det gjorde att hon såg till att förädla allt för vinterhalvåret. Min mormor Elin hade egentligen ingen brinnande intresse för matlagning, men indirekt tävlade de om vem som gjorde de godaste kakor m.m. Frysen fanns ju inte under deras tid så inläggningar av olika slag var det som gällde. Det gjorde att hon lekte fram detta recept. Inlagda vinbär passar till allt utom fisk och skaldjur. Den kan ätas till kött och fågel istället för gelé eller lingonsylt, men också som dessert jag har den ofta till glass. Du kan även värma den och ha den som ljummen sås."

Inlagda vinbär med chili

 

1 liter röda vinbär
1 dl vatten
½ dl ättiksprit (12%)
2 dl socker
1 hel kanel (ca 6 cm)
6 st kryddnejlikor
6 st kryddpeppar
½-1 st chili (helst färsk, mediumstark jag brukar ta grön för färgens sak)
2 bitar (mindre eller en lite större) färsk ingefära

1.       Rensa – repa och skölj bären. Låt dem rinna av väl.
Kärna ur och ta bort hinnorna från chilin – fin hacka den.
2.       Blanda samman vatten i en kastrull med ättiksprit, socker, kanelstång, kryddpeppar, kryddnejlikor, chili och ingefära. Koka upp.
3.       Tillsätt bären och låt allt koka på svag värme ca 10 minuter. Skaka grytan då och då men rör inte i den. Ös upp på varma bygelburkar stäng så att det blir vacuum. Håller i ca 1 år (bären tappar färg och smaken mer utvecklad).




Jag gillar verkligen de heta/varma ingredienserna i det här receptet. Riktigt fint till all vintermat tror jag. Det måste jag ta och prova nästa år. 

Bon Appétite!

Tänk vad mycket gott man kan få från köksträdgården/ Tyra




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...