This post 'Inlagda röda vinbär med chili - Ett kulturarvs recept från Grästorp i Västra Götaland' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Inlagda röda vinbär med chili - Ett kulturarvs recept från Grästorp i Västra Götaland
Från Yvonne Ingridsdotier kommer det här ovanliga och intressanta receptet på inlagda röda vinbär. Ett riktigt fint gammalt recept som gott i arv flera generationer. Med receptet kom en liten historia vilket gör det ännu mer intressant tycker jag.
Yvonne skriver "Ester min mormors (Elin) syster arbetade med att laga mat för stora herrskapsmiddagar. Det gjorde att hon såg till att förädla allt för vinterhalvåret. Min mormor Elin hade egentligen ingen brinnande intresse för matlagning, men indirekt tävlade de om vem som gjorde de godaste kakor m.m. Frysen fanns ju inte under deras tid så inläggningar av olika slag var det som gällde. Det gjorde att hon lekte fram detta recept. Inlagda vinbär passar till allt utom fisk och skaldjur. Den kan ätas till kött och fågel istället för gelé eller lingonsylt, men också som dessert jag har den ofta till glass. Du kan även värma den och ha den som ljummen sås."
Inlagda vinbär med chili
1 liter röda vinbär
1 dl vatten
½ dl ättiksprit (12%)
2 dl socker
1 hel kanel (ca 6 cm)
6 st kryddnejlikor
6 st kryddpeppar
½-1 st chili (helst färsk, mediumstark jag brukar ta grön för färgens sak)
2 bitar (mindre eller en lite större) färsk ingefära
1. Rensa – repa och skölj bären. Låt dem rinna av väl.
Kärna ur och ta bort hinnorna från chilin – fin hacka den.
Kärna ur och ta bort hinnorna från chilin – fin hacka den.
2. Blanda samman vatten i en kastrull med ättiksprit, socker, kanelstång, kryddpeppar, kryddnejlikor, chili och ingefära. Koka upp.
3. Tillsätt bären och låt allt koka på svag värme ca 10 minuter. Skaka grytan då och då men rör inte i den. Ös upp på varma bygelburkar stäng så att det blir vacuum. Håller i ca 1 år (bären tappar färg och smaken mer utvecklad).
Jag gillar verkligen de heta/varma ingredienserna i det här receptet. Riktigt fint till all vintermat tror jag. Det måste jag ta och prova nästa år.
Bon Appétite!
Tänk vad mycket gott man kan få från köksträdgården/ Tyra