Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

TOMATSORTERTomatsorter som odlas eller har odlats i min köksträdgård. Det är både frilandstomater och tomatsorter som trivs bäst i växthus.
Tomater står mig mycket varmt om hjärtat och varje år sår jag en faslig mängd med tomater. En massa olika sorter blir det. Framför allt blir det kulturarvssorter, gamla fina väl beprövade sorter som förts vidare från generation till generation. Om inget annat anges är samtliga nedan listade tomater kulturarvsorter s.k. släktklenoder (Heirloom)Frösådd tomat:

Att odla tomater är inte speciellt svårt, här kommer några tips om hur jag gör när jag odlar tomater

Så inomhus i febr-april, så 1 cm djupt i såjord, håll sådden fuktig och tomatfröerna vill ha varmt när de skall gro. Minska sedan på värmen när du har fått en liten planta och ge dem mycket ljus! Ge plantan ny jord när rötterna börjar trängas i krukan.

Din lilla tomatplanta vill ha stöd när den börjar bli stor. När tomatplantan planteras om till större kärl så sätt den djupt i den nya kruka. Planteras ut i växthuset eller friland när risken för nattfrost är över.

Tomatplantorna vill ha mycket gödning och mer om det kommer senare...fortsättning följer.En liten anmärkningsvärd bra tomat, en "evighetstomat". Perfekt komplement till de s.k. vanliga sorterna. Fantastisk produktiv och hållbarheten är enastående. Jag måste dock i ärlighetens namn säga att den i smaken inte till tillnärmelsevis är lika fin som de tomater jag skördar ute i min potager under sensommaren. Men vilken lycka att i januari få skörda egna tomater till matlagningen. Dessa hänger där de hängt sedan i oktober...på spjället invid min kakelugn. Tomaten såddes den 18 mars och hängdes in när första frosten annalkande.

Senast uppdaterad 2015-03-10 - Jag skördar fortfarande av mina "Evighetstomater" som heter 'Ponderosa'. Är det inte fantastiskt så säg!Här nedan hittar du: Sortnamn
Färg och form
Egna noteringar...på mina tomater
'Ailsa Craig'
röd -  klassisk
Kulturarv med anor från 1925, Ailsa Craig anses fortfarande vara en av de finaste tomat sorter. Exceptionell god smak. Lämplig för inomhus eller utomhus odling. en av mina favoriter 2011 (Ailsa Craig (Scottish Gaelic: Creag Ealasaid är också en ö) Se bild.

Tomato Ailsa Craig
'Abraham Lincoln' aka 'Abe Lincoln'
Stor röd fin tomat, en kulturarvssort eller arvesort om man nu föredrar att kalla dem så. Ofta frisk och fin planta med riktigt bra avkastning sägs det, den är nu i köksträdgården 2013.


'Amish Paste'
röd - plommonformad mellanstor tomat
Lite tråkig enligt min mening - Kulturarvssort

Aunt Ruby Tomato


'Aunt Ruby's German Green'
En kulturarvs tomat från Tennessee US. Ruby Arnold från Greeneville. Grön tomat med gul ton. Färdig att förtära när den börjar att kännas lite mjuk. Liten bifftomat skulle jag beskriva den som.Russian Azoychka Tomato


'Azoychka'
gul  - bifftomat
En vacker och mycket odlingsvärd gul bifftomat - Kulturarvssort från Ryssland

'Berner Rose' aka 'Rose de Bern'
En härlig biffig tomat med en vacker rosa färg. 'Berner Rose' väger mellan 250-350 gram styck. Syrlig smak med en fin sötma. Mognar sent på säsongen.

Tomato Berner Rose


'Black Russian'
svart/röd -  klassisk
Gammal rysk, rikbärande sort med medelstora mahognyfärgade tomater. Frukten är saftig och har en god smak. Odlingsvärd

'Black Sea Man'
 Rysk kulturarvstomat, Ganska stor tomat , åt det biffiga hållet, Mörkt fruktskal med rosa grönt kött. Nyhet hos mig 2012 "Excellent, full-bodied, complex, intense, creamy tomato flavors" så beskrevs smaken på denna tomat och det låter precis som jag vill att en tomat skall smaka. Vi håller tummarna. Busktomat

Russian Black Plum Tomato


'Black Plum'
svart/röd - plommonformad
 Efter ett par år borta är 'Black Plum' åter tillbaka i min köksträdgård 2012
’Black from Tula’

Rysk tomatsort som har beskrivits som ”den fulaste men den godaste tomaten jag någonsin odlat” nu tror jag inte den är den fulaste för det måste ”Ugli” i alla fall vara. Bra skörd med brunröda tomater som väger uppemot hela 400 gram. En tomat med mycket kraftig smak som gör den mycket lämplig till matlagningen men också till att skivas upp till smörgåsen.


Tomato Black Cherry
'Black Cherry'
svart/röd - körsbärstomat
Det här har varit bland topp tre bland favoriterna i flera år. Den har en för mig perfekt smak.

'Berner Rose'
Kulturarvstomat från Schweiz. Rosa/röd relativt stor tomat inte som en riktig bifftomat. Köldtålig och bra i vårt klimat vi som har så korta somrar.


'Borghese Principe'
röd liten - liten klassisk tomat med vacker form
En trogen favorit, producerar alltid väl och smakar gott. Fin mid-size tomat. En av de bästa italienska tomaterna för torkning. Torka hela klasar hängande i solen eller inomhus


'Brandywine'
röd - bifftomat
Säkert kort, en gammal trotjänare men sås inte 2012 Kultursarv från 1885. En av de mest smakrika, äldre sorterna.


'Canestrino di Lucca'
"Den lilla korgen från Lucca" En röd, avgt ribbad, röd stor tomat från Italien, närmare bestämt Lucca, Toscana. Nyhet i min trädgård 2012 och jag har stora förväntningar av denna. Canestrino di Lucca odlades av några producenter i provinserna Pisa och Lucca, produktionen var i riskzonen men 2002 var det en vändning av trenden och intresset för gamla arvesorter ökade och produktionen växte igen, idag organiseras den av ett lokalt kooperativ i Lucca.

'Carbon'
svart/röd  - oregelbunden i formen
En av de mörkaste tomaterna på marknaden, ful men god!

'Cesu Agrie'/'Cesu Agrie Sibirjak'

'Cēsu Agrie' / 'Cesu Agrie Sibirjak'  Jag har sett båda stavningarna. En riktigt rikgivande god röd tomat som jag odlar på friland. Den blir cirka 120cm hög och vanligtvis jag tjuvar den. Men jag undrar om man inte skulle kunna odla den som busktomat också. 'Cesu Agrie' är en mycket god tomat med ganska hård kött och vad som är riktigt trevligt med den är att det kommer tomater i alla storlekar på plantan. Så vill man ha en liten tomat så tar man det och vill man ha en större så finns det också.
 Solanum lycopersicum  'Cesu Agrie'  En kulturarvssort som fått sitt namn från sina Lettiska rötter, från regionen runt Cēsu. Men antagligen har den sitt ursprung i Sibirien.  


Tomato Cesu Agrie


'Cuor di Bue'
rosa/röd - hjärta
Vackert namn till en vacker tomat 'Cuor di Bue'. Kulturarv från 1925. Speciell sort med hjärtformade, mörkt rosaröda frukter. Helt genomfärgat fruktkött med mild, fin smak. Den stora tomaten på bilden är inte 'Cuor di Bue'. Tomaten brevid är en 'Costuluto di Fiorentino' båda finns hos FRANCHI


'Czech's Excellent Yellow'
 gul -  klassisk
 Den är som namnet säger, excellent. En kulturarvsort från forna Tjeckoslovakien'Costoluto Genovese'
Röd bifftomat av prima kvalitet. Stor, vackert ribbad röd tomat. En gammal kulturarvssort från Italien. Det här är en tomat som jag absolut kan rekommendera och jag vill absolut inte vara utan den i min potager.

Costoluto Genovese

Costoluto Genovese pomodoro


'Costoluto Fiorentino'
 En vacker medelstor svagt veckad röd tomat med både syra och sötma. Det är en kulturarvssort från Italien, närmare bestämt Florens som namnet skvallrar om. Tomaterna varierar en hel del i storlek på plantan vilket jag ser som en fördel.

Tomato Costoluto Genovese'Dester'
röd  bifftomat med klassisk form
Nyhet i trädgården 2012


’Dr Wyche’s Yellow’

En tung gul tomat som kan väga nästan upp emot ett halvt kilo styck. Sagolikt vackert gul i färgen nästan lite åt det oranga hållet. Liknar ’Summer Cider’ som blev min favorit tomat 2011. En riktig biffig och smakrik tomat. Den kommer att bli toppen till min gula Gazpacho som jag brukar göra.
 Lite kuriosa: Dr John Wyche från Oklahoma US. Gödslade sin terrasserade trädgård med elefant gödsel och skvätte runt med tiger och lejon spillning för att hålla rådjur och harar ute. Nu undrar jag bara, hade eller bodde Dr. Wyche nära ett Zoo?


'Egg Yolk'
gul  - klassisk
Fin och god, en av de bästa klassiska gula tomaterna

'Federle'
röd avlång/plommon
 Odlingsvärd och god tomat med en lite kul form

tomato Florida Petit


'Florida Petite'
En riktigt liten och fin busktomat, mycket kompakt växtsätt med många små goda röda körsbärstomater på. Ingen kulturarvssort. Jag tror att den togs fram på åttitalet i Florida. Mycket odlingsvärt tycker jag.

'Ferris Wheel'
 Rosa/röd biff
Elegant rosaröd bifftomat, fin och god


'Gartenperle'
 röd - körsbärstomat
Här har vi en mycket produktivliten körsbärstomat som växer i kluster, ett måste!'Gardener's Delight'
'Gardener's delight' odlar jag i köksträdgården varje år och har ingen bild på den, helt otroligt. Det är de som jag ofta använder när jag gör mina"trädgårdspärlor" eller sunblushed tomatoes. En mycket god och bra tomat. Frö finns bland annat i Nelson Gardens sortiment.


'German Pink'

 rosa biff
Kultursarvs tomat med anor från Tyskland, fin och god. Köttig med få frön, spricker sällan. mycker lämplig till att konservera. högväxande, tjuvas.


'Glacier'
 röd klassisk
 Tam och rätt tråkig tomat , dålig skörd, sår jag inte 2012. ett plus är att den är rätt köldtålig.


'Gold Medal'
 gul/orange biff
 Nyhet i trädgården 2012


'Gold Nugget'
gul druva
Massor av små goda gula körsbärstomater, mycket produktiv, en favorit hos barnen.


'Goldman's Italian-American'
 röd oregelbunden. Vackert veckad tomat med en mycket speciell form.
 En av mina verkliga favoriter i köksträdgården, den har allt.


"Heirrloom tomato Goldman's"


'Great White'
 cremegul bifftomat
En överraskande god och vacker tomat. Nyhet i köksträdgården 2011 där den direkt gick upp på topplistan. Fantastisk bra i köket. Till en ljus Gazpacho är den urläcker.


"Great White Tomato"'Green Grape' 
En busktomat som blir mellan 100-160cm hög. Tomaterna är gulgröna i skalet och har ett limegrönt kött.
Odla den på skyddat varmt och soligt läge. En korsning mellan 'Yellow Pear' och 'Evergreen', växer i kluster om +6 tomater, likar en stor Muscat druva i form och storlek.

"Tomato Green Grape"

'Green Zebra'
 En grön klassisk Återkommande favorit som jag inte vill var utan. Mycket odlingsvärd. Den skördar jag med fördel lite halvmogen. Tunt skivad på en smörgås är den en läckerhet.

"Green Zebra Tomato""Tomato Pink Ponderosa"

'Henderson's Pink Ponderosa'
En riktigt gammal kulturarvstomat. Kan bli otroligt stor upp emot ett kilo. Mina blev inte alls så stora och definitivt inte rosa, men en vacker rosaröd tomat med "green shoulders" Introducerad av Peter Henderson & Co. in 1891 Liknar väldigt mycket 'Pomodoro Pantano' som kommer från norra Italian.
'Henderson's Pink Ponderosa' fröer hittade jag hos Baker Creek heirloom seeds och 'Pomodoro Pantano' hittar man hos Franchi'Ildi'
 gul ovala frukter
 Det här är nog en av de mest odlade tomaterna genom åren. Mycket produktiv

"Ildi Tomato"
’Jeune Flamme’ aka ’Flamme’En fransk kulturarvstomat som härstammar från Norbert Perriera of Helliner, Frankrike. Aprikosfärgad tomat med en vikt på cirka 100 gram. Fruktig smak med perfekt blandning av syra och sötma. Behåller sin vackra färg även när den torkas eller rostas/grillas.

"Jaune Flamme Tomato"'Kraini Sever'
En köldtålig busktomat, 'Kraini Sever' är röd och medelstor

'Lemon Drop'
 gul-translucent! rund/druva
Nyhet i köksträdgården 2012


'Marglobe'
Rund, stor, vacker, röd tomat. Vill ha trädgårdens varmaste och soligaste läge för att riktigt trivas eller odla den i växthus. Hög, tjuvas

Heirloom Tomato Marglobe

'Mexican Midget' 
En "South of the border" tomat kallar de den i US, från Mexico kommer denna öppen pollinerade kulturarvs tomat. Rikgivande sort, plantan ger hundratals små röda söta tomater.
'Malahkitovaya Shkatulka'
grön - bifftomat
Den här har jag odlat i alla år så långt ända sedan jag började att odla tomater. Rost/grön utsida och ett fantastiskt vackert grön kött. En rysk kulturarvssort.


"Russian Tomato Malahkitovaya Shkatulka"

'Moonglow'
gulorange - klassiskt formad fast tomat.
Nyhet i köksträdgården 2012 Frö från Seed Savers Exchange. Moonglow 2007 års Heirloom Tomato Tasting. Den har goda lagringsegenskaper. Bilden nedan är inte riktigt bra, färgen på den här tomaten är mer orange än vad som syns här.

heirloom tomato Moonglow
’Nebraska Wedding’
Strålande vacker orange normalstor/stor  tomat med en vikt på dryga hektot, jag skulle beskriva den som en lite bifftomat. ”The ultimate love apple” skriver tomat gurun Amy Goldman  den i sin bok ”The Heirloom Tomato”. Fortfarande idag kan det hända att bruden får fröer av denna tomat som bröllopsgåva, där av namnet.

"Heirloom Tomato Nebraska wedding"
"Tomato Nyagous"

'Nyagous'
svart/röd liten biff
God, stark smak och vacker
"Tomato Wapsipinicon Peach"


'Outdoor girl' (ny 2013)
Röd busktomat, en tidig sort, som namnet skvallrar om så passar den för odling utomhus i soligt varmt läge eller för odling i växthus. Till utseendet är Outdoorgirl högst normal: rund, medelstor, röd och har smakrika frukter. Plantan behöver stöd. De flesta skotten i bladvecken, tjuvas men spara dock 3-4 skott så att det blir en fin busktomat.

'Olive' (F1)
 röd druva
Återkommande favorit, en av de få F1 fröerna son jag sår.

'Orange Cherry'
 orange körsbär
Återkommande favorit"italian tomatoes"'Pomodoro di Sorrento'
En blond röd bifftomat från "I Colli" Kullarna runt Sorrento. Den här tomaten är namnskyddad och växer i Kampanien, Italien. Odlas runt kusten, men framför allt runt kuststäderna Sant’Agnello och Piano. Använd flitigt i sommarens alla kalla rätter, mest känd av de alla är nog "Caprese". Skivat tomat som serveras med en god olivolja, basilika och buffelmozzarella. Perfekt som en sommar lunch eller som en "contorni" till huvudrätten.  Läs mer om Pomodoro di Sorrento, Orginalbild 

'Promyk'
 röd klassisk
 Polsk sort med röda, mycket saftiga frukter. Ger stor skörd tidigt! Men även fortsättningsvis under lång period.

'Pembe Domates'
 rosa biff
Turkisk kulturarvstomat. Återkommande favorit

"Plum Lemon Tomato"
Add caption

'Plum Lemon'
 gul citron
 Den här tomaten har en enastående vacker form, likt en citron. En återkommande favorit i köksträdgården. Det här är en Rysk tomatsort med ursprung i St Petersburg. Frö från SSE.

'Ponderosa' 'Henderson's Pink Ponderosa'
rosa biff
Fin och god rosa bifftomat som för tankarna till High Chapparal och vilda västern. Kulturarv


'Ponderosa' Evighetstomat - vintertomat
Medelstor, gulorage tomat med aprikosfärgat kött, en högproduktiv sort.PONDEROSA, Gourmetgaraget  "En högväxande sort från Syditalien. Tomaterna är runda, gyllengula på utsidan och rödgula inuti. 

Mycket mycket produktiva plantor. För sallader och olika fiskrätter men även på pizza och för passata! 

Ponderosa kallas ofta för pomodoro eterni  eller da appendere (evighetsomater) eftersom de är enormt hållbara och används ofta hängandes i en piennolo eller snöre för konsumtion under de månader man inte kan skörda färska tomater.
Agriturismo Le Stanzie i Apulien har blivit kända för just sina gula tomatklasar och här i taken hänger massor av Ponderosa. "


'Purple Russian'
 svart/röd klassisk
 Ett säkert kort! God tomat med stark smak
"Tomato Purple Calabash"


'Purple Calabash'
En mycket oregelbunden röd tomat med gröna skuldror, smaken är det inget fel på men jag tycker att det finns betydligt bättre tomater att odla. Man får skära bort för mycket av tomaten vid tillagning.'Red Alert'
 röd liten klassisk
 Klusterväxande, mycket produktiv, lite mindre tomat. Häng upp hela 'grenen' med tomater.


'Riesentraube'
röd  liten klassisk tomat
Klusterväxande kultursarvstomat från Tyskland. Riktigt högavkastande sort som passar bra att hänga upp och 'torka'’Rosso Sicilian’

Den går även under namnet  ’Russo Sicilian Togetta’ En italienare naturligtvis. Vackert veckad röd
Typisk ”Costulata tomat” som det finns många varianter av i Italien. Väger cirka 170 gram, så det är en lagom stor bifftomat tycker i alla fall jag. Skär man ett vertikalt snitt genom tomater så ser man den vackra uppbyggnaden av tomaten, liknar en blomma. Perfekt till tomatsalladen!'San Marzano'
 röd  - anlång druvformad tomat
 En juvel i Kanpaniens krona, tomaterna växer i kluster och god bra lagra hängande fram till frosten kommer.

'Stupice'
 röd klassiskt formad tomat
 Ännu en gammal Tjeck! Mycket produktiv kulturarvstomat från forna Tjeckoslovakien.


'Summer Cider'
 orange bifftomat
 En fantastiskt god vackert gul-orange bifftomat som kan bli enormt stor. En klar favorit 2011 och även 2012. Fantastisk bra till matlagning.

"Sumer Cider Tomato"'Sweet 100'(F1)
 röd körsbär
 En fin välkänd sort för växthus. Hybrid. Vilket jag är emot men den får vara med. Riktigt fina, söta och goda frukter av cocktail-typ.

'Sungella'
 gul klassiskt formad medelstor tomat
Den delikata, söta smaken hos dessa gyllene, saftiga frukter är oöverträffad  barnens favorit. Kanske för att den inte är så stark. Något större än sorten 'Sungold'.Rekommenderas

"tomato Sungella"


'Sungold Select II'
 Eko gul körsbärtomat
 Söt, vacker och högavkastande. Vad kan man mer begära?

'Tiny Tim'
 röd körsbär
 Busktomat, mycket produktiv

'Tumbling Tom' Red
 röd körsbärtomat, finns en gul variant 'Tumbling Tom' Yellow
 Mycket produktiv busk/ampel tomat. Gödsla gärna den med flytande tomatgödsel efetr det att den första blomman kommit.

'Velvet Red'
röd körsbärtomat
Nyhet i trädgården 2012. Joe Bratka of Elmswood Park. "Winner of the SSE tomato tasting 2009" Den blev ingen favorit, den blev faktiskt en besvikelse. Fast bladverket var fascinerande, nästan som lammöron i stukturen.


"Heirloom Wapsipinicon Peach"
'Wapsipinicon' - 'White Peach
 cremegul - rund relativt stor tomat
Nyhet i trädgården 2012. Har fått sitt namn efter floden med samma namn. Denna har jag stora förväntningar av, det skall bli spännande och se vad det blir. Det sägs om den att den skall söt, saftig och ha en välbalanserad syra. Trots att 2012 var ett riktigt bedrövligt tomat år så WAPSIPINICON PEACH fantastiska. God skörd trots kyla och regn, den stod iofs i växthuset.
’White Cherry’

En produktiv, tidig sort, blekt vaniljvit körsbärstomat med en vikt på cirka 30 gram per frukt. Söt och fruktig i smaken. Med sin unika färg sticker den ut och den kommer bli vacker att ha i salladen.Nyhet i köksträdgården till odlingssäsongen 2013.


"Tomato Yellow Brandywine"

'Yellow Brandywine'
 gul - bifftomat
Snygg, men det finns bättre gula bifftomater -Azoychka till exempel


'Zloty Ozarowski' (Gold of Ozarow eller Golden Ozarowski)
En medelstor orangeröd "semi-busk"tomat. Vill ha skyddat varmt läge ute eller helst av allt vill den växa i växthus. Urspungsland Polen och Ozarow är en stad nere i sydöstra Polen.Jag odlar också tomater som brukar kallas för Piennolo, jag kallar dem av Piennolo-typ. Oftast är det Principe Borghese eller liknande. Man får bara kalla en tomat Piennolo om den fyller nedanstående specifikation och krav.


Pomodorino del Piennolo del Vesuvio’ PDO designates the fruit of the small tomato ecotypes known 
by the folk names ‘Fiaschella’, ‘Lampadina’, ‘Patanara’, ‘Principe Borghese’ and ‘Re Umberto’ and tradi­tionally grown on the slopes of Mount Vesuvius. They are oval or slightly plum-shaped with a pointed apex, frequent ribbing towards the stalk and thick skin. Hybrids may not be used. In order to be eligible for protection, they must have the following characteristics. When fresh — size: no greater than 25 g; shape parameters: ratio between the largest and smallest diameters of between 1,2 and 1,3; outer colour: vermilion; colour of the flesh: red; texture: very firm; flavour: sweet and sour, lively and intense; refractive index: min. 6,5 °Bx; strongly attached to the stalk. When stored on ‘piennolo’ bunches — outer colour: dark red; colour of the flesh: red; texture: firm; flavour: lively and intense; turgidity: low at 
the end of storage.


Vill du gå en av våra odlingskurser?
"Saving Seeds Heirloom"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...