Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Queensland Blue Squash - Cucurbita maxima

This post "Queensland Blue Squash - Cucurbita maxima" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
Queensland Blue. 

En gammal australiensisk vintersquash sort. Vackert gråskimrande bladverk och mörkt grönt skal. Queensland Blue har ett orangefärgat kött med nötaktig smak. Ruskigt god att ugnsbaka och gratinera. Även god till puré/mos eller att göra soppa och paj av. Går att lagra länge!

Du kan så vintersquash direkt på friland men då måste jorden vara ordentligt uppvärmd, minst 15 grader. Är det kallare jord så ruttnar de bara bort. Jag drar upp mina vintersquash plantor inomhus . så dina vintersquash frön på cirka 3 cm djupt i krukor med ett par tre frön i varje kruka cirka en månad innan beräknad utplantering. Rootrainern  från Nelson Garden är riktigt bra här då squash har känsliga rötter. Vintersquash plantorna är lite som jag själv är - gillar att ha det ganska varmt och ljust och luftigt omkring mig. Vintersquash plantorna avhärdas successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är över.

Plantavstånd  50-80cm.
Jord - näringsrik
Växtplats - Full solRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...