Sköna, gröna blad
Komatsuna eller Japanska senaps spenat jag undrar om man kan kalla den så på svenska på engelska heter den i alla fall Japanese Mustard Spinach är en bladgrönsak vars unga blad, stjälkar, skott och blomma kan används i både kalla rätter såsom sallader eller varma som exempelvis kasta dom i woken. Komatsunan blir i allmänhet ganska hög upptill 30cm med stora, mörkt gröna blad. Fröna sås glest och inte riktigt som på min lilla inomhus test (bilden nedan) Sås mellan april-augusti och kanske bäst då i april, maj och augusti då det inte är jättevarmt och torrt. Gallra ur till 20-30 cm mellanrum och de bortgallrade plantorna äter man givitvis upp inget behöver kastas. Jorden skall hållas fuktig och glöm inte att vattna under torra perioder. Använd samma gödsla som till andra kålpantor. Cirka 30 dagar tar det till skörd så man kan ju så i omgångar. När du skördar de små plantora 10-12cm så skär av dem några centimeter ovan jord för då kan de producera mer grönt.
Brassica rapa var. perviridis eller var. komatsuna
Frösådd: Blandade bladgrönsaker
Grönt är skönt!
TYRA
Ps.
Lägg till din länk till min samling av grönsaksodlare, KGB listan i H sidebar (Kitchen Garden Bloggers). Länken mailar du till mej, har du någon fin odlingbild så skicka gärna med den också.
tilltyra(snabel a)gmail.com