Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Stupice & Kakwa - En käck Tjeck och en söt Kanadick






Stupice - röd, söt och god. 

Nu börjar det äntligen bli tid för att skörda tomater, nu efter 3 månader får man lön för mödan. Arbetet som lagts ner på att få tomaten på tallriken är dock ett kärt besvär, man pysslar om dom som om de var ens barn. Den första som mognade var en liten gul Sungold men den hann inte ens nå tallriken...ops så försvann den ner i stora gapet. Nu har jag i alla fall införmundigat årets första 'Garden Salad' mera närproducerat kan det inte bli. Supergott naturligtvis, man kanske skulle ha firat med ett glas rosé till men nu var det ju så att jag skulle jobba på eftermiddagen och det hade inte varit så populärt om jag hade kommit halvblarig till jobbet. Mynta och rosente fick det bli och det var riktigt gott det också. Kakwa en för mej ny liten kanadensisk ros med fantastisk doft och smak, den köpte jag tidigare i veckan hos Trägårn' i Söderfors (Norra Uppland) ett ställe jag verkligen kan rekommendera, ett fullständigt paradis för alla rosälskare. Dessutom har det ett fantastiskt utbud på Klematis, jag skulle tro att de har hundra olika sorter...typ.









Stupice - en röd, rund, söt, medelstor, tidig tomat ifrån f.d. Tjeckoslovakien. Frö finns att få från Sverige hos Runåbergs fröer.


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...