This post "Zea mays - Majs" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe i bloggen KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager -The Kitchen Garden - L'Orto
#OdlaMajs #odladinmat #frånfrötilltallrik #TyrasTrädgård #odlingskurser #vaxholm #blackaztec #zeamays #Oaxacan #BloodyButcher
Zea Mays - MAJS
En gammal målning som visar hur Amerikas urinvånare fyllde sina förråd - Staplar majs. bild från Wikipedia |
I år skall jag prova på lite nya sorters majs. Tre riktigt gamla majssorter som ett par av dem har antagligen har odlats av Amerikas indianer i tusentals år.
En grön jadefärgad majs som heter Zea mays 'Oaxacan Green Dent'. Gröna tänder från Oaxacan med andra ord. Det beskriver faktiskt majskornen mycket väl. Oaxacan är en delstat i södra Mexico, gränsar till Stilla havet. Så man kan väl lugnt säga att vi inte har samma odlingsförutsättningar, but...it is worth a try.
Zea mays 'Black Aztec' är också en av de där riktigt, riktigt gamla sorterna. Aztekerna eller Mexica höll till i Central Mexico och det var de som har odlat denna majsen i tusentals år, sägs det. Den ger ett s.k. "Blue Cornmeal" vilket jag tycker låter spännande.
En annan sort är då Zea mays 'Bloody Butcher' som har kastanj till rödsvarta majskorn. Härstammar från Virginia U.S. dokumenerad i alla fall från 1845.
Det som är lite intressant är när man mal dessa starkt färgade torkade majskornen så blir majsmjölet bara svagt färgat. Man kan givetvis äta dem färska, helst skall de då vara unga eller så är de ju fantastiskt vackra att ha som dekoration till höstens skörde-arrangemang
Är du intresserad av att gå någon av mina odlingskurser?
Så botanisera lite här ODLINGSKURSER