Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Zea mays - Majs

This post "Zea mays - Majs" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe i bloggen KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager -The Kitchen Garden - L'Orto
#OdlaMajs #odladinmat #frånfrötilltallrik #TyrasTrädgård #odlingskurser #vaxholm #blackaztec #zeamays #Oaxacan #BloodyButcher




Zea Mays - MAJS

En gammal målning som visar hur Amerikas urinvånare fyllde sina förråd
 - Staplar majs. bild från Wikipedia



I år skall jag prova på lite nya sorters majs. Tre riktigt gamla majssorter som ett par av dem har antagligen har odlats av Amerikas indianer i tusentals år. 

En grön jadefärgad majs som heter Zea mays 'Oaxacan Green Dent'. Gröna tänder från Oaxacan med andra ord. Det beskriver faktiskt majskornen mycket väl. Oaxacan är en delstat i södra Mexico, gränsar till Stilla havet. Så man kan väl lugnt säga att vi inte har samma odlingsförutsättningar, but...it is worth a try.

Zea mays 'Black Aztec' är också en av de där riktigt, riktigt gamla sorterna. Aztekerna eller Mexica höll till i Central Mexico och det var de som har odlat denna majsen i tusentals år, sägs det. Den ger ett s.k. "Blue Cornmeal" vilket jag tycker låter spännande. 

En annan sort är då  Zea mays 'Bloody Butcher' som har kastanj till rödsvarta majskorn. Härstammar från Virginia U.S. dokumenerad i alla fall från 1845. 

Det som är lite intressant är när man mal dessa starkt färgade torkade majskornen så blir majsmjölet bara svagt färgat. Man kan givetvis äta dem färska, helst skall de då vara unga eller så är de ju fantastiskt vackra att ha som dekoration till höstens skörde-arrangemang









Är du intresserad av att gå någon av mina odlingskurser?
 Så botanisera lite här ODLINGSKURSER







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...