Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Ärtor till min potager - Fröval

This post 'Ärtor till min potager - Fröval' was originally uploaded by Tyra in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN 


All I'm saying is give PEAS a chance skrev jag inne i min blog The greenhouse...lite fyndigt tyckte jag. Alltid när jag skriver PEAS så tänker jag på den gamla låten med John Lennon. Från PEACE till mina PEAS då. Ärtor är ju både kul att odla och gott att äta tycker jag. De här är årets ärtsorter som jag valt ut ibland alla fina sorter som jag hittat.


‘Gigante Svizzero Pisum sativum ‘Noorman’ Pisum sativum.

Mina ärtor planterar jag lite var stans i min potager. De gillar som allt annat i min köksträdgård helst av allt god, lucker, väldränerad jord. Gillar sol men inte för varmt. Jag planterar dom c:a 3 cm djupt och en sådär 15 cm emellan dem. Blötlägg gärna ärtorna kvällen innan plantering. Bönor och ärter är baljväxter som hjälper till att fixera kväve i marken. Du kan använda lite aska som gödning, för att hjälpa odla dina ärtor.


Fröerna mina kulturarvssorter av ärtfröer kommer ifrån kommer ifrån Seed Savers Exchange, Runåbergs fröer, Weibulls och Lord Nelson.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...