Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

November i köksträdgården - grönt och skönt!

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN (The Kitchen Garden)



En mild november, är det inte underbart? Halva november månad har gått och det är fortfarande höst and I love it. Ju längre höst desto skönare! Vinter, frost och snö kan komma till Lucia om jag får bestämma.

"I Sverige definierar SMHI vintern som den tid när dygnsmedeltemperaturen stadigvarande är under 0°C (meteorologisk vinter)."


Mangolden trivs verkligen i mina pallkragedrivbänkar (Nelson Garden), där har jag även färsk persilja, dill, mynta, purjo och sallat att tillgå - det är inte så dumt att kunna ha i november eller hur?   




Mâchesallat / Machésallat - Valerianella locusta

Machésallat även kallad vintersallat eller fältsallat på svenska,
den här sorten Mâchesallat (nedan) heter Verte de Cambrai är självsådd från en planta som jag lät blomma och fröså sig alldeles själv. Larged leaved d'Orlanda är en annan sort som jag vet att Runåbergs fröer har.





Krusbladig persilja tycker i alla fall jag är lite mer vintertålig, vad tycker du? Annars föredrar jag den slätbladig på sommaren. Storbladig och slätbladig...sort? Petroselinum crispum Gigante di Napoli exempelvis, är en underbart god sort tycker jag, även stjälkarna!



Välkommen att gå med i gruppen KÖKSTRÄDGÅRDEN på FACEBOOK - Facebooks skönast, grönaste grupp!


Julklappstips!



Glöm inte att beställa boken "Året i Köksträdgården" till jul. En garanterat uppskattat julklapp till alla trädgårds och matintresserade. Du kan beställa signerat exemplar via min mail. 



/TYRA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...