Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Flower Sprouts 'Petit Posy' - Brysselkål

This post "Flower sprouts 'Petit Posy' - Brysselkål" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN  #FlowerSprouts #PetitPosy #brysselkål #kål #brassica #BrassicaOleracea #köksträdgården #TyrasPotager #seedaholic #frö'Petit Posy' - en "blommig brysselkål"

Ovärderlig februariskörd!

Brysselkål - Flower Sprout är en framodlad korsning mellan brysselkål och grönkål. Färgsprakande små "kålblommor" som växer ut längs stammen på en riktigt hög planta, mina brukar bli  över en meter höga. Bladen är lila och mörkgröna, de är milda och har precis som vanliga brysselkål en lite nötiga och svagt bitter smak. Lilla 'Petit Posy' gör sig väl både på egen hand och som smakhöjare till exempelvis en sallad. 

Min lilla, men ovärderliga februariskörd av flower sprouts från idag kommer åka ner i en Asien inspirerad grön curry till kvällen. Ovärderliga, tja, det är ju så att vi odlare som tänjer på odlingssäsongen blir ju så tacksamma och glada över allt vi kan skörda så här års i februari. Så för oss är allt vi kan hämta in från köksträdgården just...ovärderligt.


Idag har jag också tagit fröer till årets sådd av mina fina flowers sprouts. Groddbarheten har jag redan kollat på fröerna och den är mycket god.

Vill du ha fröer? Kan du skriva en rad till odlingskurser@gmail.com
Är du intresserad av att gå en odlingskurs? Kika in här odlingskurser.blogspot.com

TYRA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...