Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Stjälkselleri - 'Pink Plume' Apium Graveolens

This post "Cerely - Stjälkselleri - 'Pink Plume' Apium Graveolens var." was originally uploaded by Tyra Hallsénius Linde in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #odla #growyourown #odladinmat #odla #odlingskurser #TyraOdla #TyrasTrädgård #potager #Engarn #Vaxholm #frösådd #celery #ApiumGraveolens


Selleri - Apium graveolens ’Pink Plume’



Delikat spröda och otroligt vackra, purpurtonade något smala bladstjälkar som övergår i rabarberrosa vid blekning. En härdig sort som passar utmärkt i min potager, där klimatet är låt säga är typiskt ”nordiskt”, kallt och blåsigt. ’Pink Plume’ har ett kompakt växtsätt och är inte särskilt hög vilket gör att den passar riktigt bra i mina pallkrageodlingar. Men givetvis går den bra på friland också. Eller varför inte som en solitär i en generöst tilltagen kruka.
 Selleri används flitigt i mitt kök, blad som stjälkar, traditionell som ingrediens i soppor, grytor och buljonger. Vi äter den också gladeligen den rå i sallader och gör grönsaksstavar av de mjällaste stjälkarna, äter dem som snacks. Jag själv tycker de har en fin pikant vuxen smak. Jag tror att selleri är liksom koriander en ört man antingen älskar eller faktiskt hatar, stark ord, jag vet...

Odling från frö:

Groningstemperatur: minst 8 grader, optimalt runt 20ºC
Groningstid: 10-25 dagar.

Förkultiveras inomhus i början av mars. 2-3mm djupt och täcker med vermikulit/såjord, sådden måste hållas fuktig, exempelvis med klar plast. Men lufta varje dag. Ett par fröer per kruka tycker jag är lagom, det beror förstås på hur stora krukor du har. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Plantorna kan blekas och därmed få en mildare smak genom jordkupning eller mörktäckning av stjälkarna exempelvis med juteväv.


 Just den här sorten är ett kallat kulturarvsfrö, en sort som hängt med genom många generationer. 1894 introducerades ’Pink Plume’ sellerin hos Peter Henderson & Co fröfirma i New York. Den blev snabbt populär på grund av dess vackra utseende och tilltalande smak. Redan 1903 hade över 100 fröfirmor runt om i Amerika ’Pink Plume’ i sitt utbud. Jag anar dock att den här är samma selleri som kallas ’Red Stalk’ som är en gammal 1700 tals sort, men det är bara vad jag tror. Det finns en som kallas ’White plume’ också och den fick det namnet när den kom till U.S. från Frankrike i slutet av 1800-talet, i Europa kallas den ‘Paris Golden Self-Blanching’

Vill du riktigt dyka ner I ”selleriträsket” J så finns det en hel del intressant att läsa här i länkarna nedan.

Plant science - Celery

Apium graveolens. There are three horticultural varieties cultivated for this species:

1.      var. dulce, celery, grown for its succulent petioles.
2.      var. rapaceum, celeriac, grown for its enlarged root/hypocotyl
3.      var. secalinum, smallage, grown for its leaves.

“Celery was first used as a medicinal plant, condiment or for ornamentation in the 16th century by Greeks, Romans Egyptians and Chinese. It was used to combat malaise after drunkenness (hangover) and also as an aphrodisiac (later it was found to contain androsterone).  Early celery types had hollow petioles. Celery is rich in fiber and in chemical compounds…” Läs mer Plant Sciences

Mother Earth News - Celery

Heirloom Celery Varieties

“The Greeks, Romans and Germans have been infatuated with celery since ancient times — the Greeks associated celery with music, the Romans recognized it as an herb rather than a vegetable, and the Germans have a long tradition of using it in soups. Uncover more of celery’s rich history and learn how to sow, harvest and store your celery in unique ways.” By William Woys Weaver Läs mer här



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...