Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Sol, regn, sol, hagel, sol...snö

This post 'Sol, regn, sol, hagel, sol...snö' was originally uploaded by Tyra Hallsenius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN #organicgardening #nodiggardening #mulch #täckodling #tyrasträdgård #april #perennialvegetables #flerårigagrönsaker #odlingskurser


Sol, regn, sol, hagel, sol...snö


April är nog den månaden som är mest "busy" i köksträdgården. Det är så mycket som skall fejas och grejas med. Odlingsbäddar  skall färdigställas, frö skall sås, plantor skall skolas om, avhärdas och planteras. Jag vågar inte räkna hur många plantor man drar upp på en odlingssäsong, men jag lovar att det är tusentals. 

Men trädgårdsarbetet är så fantastiskt roligt att jag skulle aldrig vilja vara utan det. Det är verkligen bra för både kropp och själ. Att man sedan kan äta 95% av allt man planterar gör ju det hela bara bättre.

Jag är ju en hängiven täckodlare sedan flera år tillbaka. Som sådan krattar man bort "vintertäcket" så snart snötäcket har försvunnit och det gör man bara för att vårsolens strålar skall värma upp jorden snabbare så att man kan så och plantera tidigare än om man skulle låta "vintertäcket" ligga kvar. Nu börjar jorden bli någorlunda "varm"...nåja tjälen är i alla fall borta och den är tillräckligt varm för att så lite fröer ute på frilandet och att plantera sättlöken. Som vanligt blir det gul, röd och min absoluta favorit, schalottenlök.

Eftersom att jag aldrig gräver i mina bäddar så är det glädjande nog redan nu en hel del självsådda fröer börjat gro och små plantor börjat titta opp. Exempelvis persilja, mangold, rödbeta, cikoria och vintersallat, den sistnämnda har förstås funnits där heeela vintern. 

Fleråriga grönsaker, vilka jag för övrigt älskar har förstås också börjat komma upp, den som är snabbast där och alltid leder "racet" är förstås vitlöken, tätt följd av gräslöken. // Tyra


April i trädgården.


Schema över mina odlingskurser hittar du här  ODLINGSKURSER 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...