Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Gör eget gödselvatten till köksträdgården

This post "Gör eget gödselvatten till köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Linde in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #odla #growyourown #odladinmat #odla #odlingskurser #TyraOdla #TyrasTrädgård #potager #Engarn #Vaxholm #gardentea #ecologicalfertilizer #gödsel

NÄSSELVATTEN - GÖDSELVATTEN

Året i köksträdgården MAJ i mångfaldens köksträdgård


På alla mina odlingskurser kanske jag är lite tjatig när jag talar om vikten med biodiversitet i köksträdgården. Både från flora och fauna. Att värna om våra nyttoväxter och nyttodjur. Brännässlan är en sådan växt jag talar extra varmt om. Ta inte bort den! Jag brukar säga att det är det bästa jag odlar i köksträdgården.
Skämt åsido så är den helt fantastisk. Idag tänkte jag bara påminna om att det är dags och göra en andra skörd av nässlorna. Den första nässelskörden var de utsökta små bladen till nässelsoppan och andra rätter. De här gången är det till första laddningen av gödselvatten till köksträdgården. Nässelvatten är rena dunderkuren för köksträdgården, kanske speciellt bra för oss som täckodlar.

Så här enkelt är det att göra sitt eget gödselvatten av nässlor.

Plocka så mycket nässlor du bara kan och proppa ner dem i hinkar eller som här på bilden en stor tunna. Fyll upp med vatten så att det täcker nässlorna ordentligt. Låt det hela nu stå och dra i en vecka eller två till att de är mer eller mindre upplösta. Sila om du vill (inte nödvändigt), späd ut ditt koncentrerade nässelvatten ungefär tio gånger och vattna ut det en fuktig dag eller tidig morgon. Om du silat, kan du med fördel lägga resterna på komposten.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...