NÄSSELVATTEN - GÖDSELVATTEN
Året i köksträdgården MAJ i mångfaldens köksträdgård
På alla mina odlingskurser kanske jag är lite tjatig när jag talar om vikten med biodiversitet i köksträdgården. Både från flora och fauna. Att värna om våra nyttoväxter och nyttodjur. Brännässlan är en sådan växt jag talar extra varmt om. Ta inte bort den! Jag brukar säga att det är det bästa jag odlar i köksträdgården.
Skämt åsido så är den helt fantastisk. Idag tänkte jag bara påminna om att det är dags och göra en andra skörd av nässlorna. Den första nässelskörden var de utsökta små bladen till nässelsoppan och andra rätter. De här gången är det till första laddningen av gödselvatten till köksträdgården. Nässelvatten är rena dunderkuren för köksträdgården, kanske speciellt bra för oss som täckodlar.
Så här enkelt är det att göra sitt eget gödselvatten av nässlor.
Plocka så mycket nässlor du bara kan och proppa ner dem i hinkar eller som här på bilden en stor tunna. Fyll upp med vatten så att det täcker nässlorna ordentligt. Låt det hela nu stå och dra i en vecka eller två till att de är mer eller mindre upplösta. Sila om du vill (inte nödvändigt), späd ut ditt koncentrerade nässelvatten ungefär tio gånger och vattna ut det en fuktig dag eller tidig morgon. Om du silat, kan du med fördel lägga resterna på komposten.