This post "Basilikavinäger - Gör din egen aromatiska vinäger" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Linde in the blog
KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #basilikavinäger #basilvinegar #basil #potager #tyrasgarden #fromseedtotable
Gör din egen basilikavinäger
Varje år gör jag en mängd med olika härliga smaksatta vinäger,
som jag sedan använder i min matlagning hela året. Den mest använda och mest
omtyckta är dragonvinägern och recept på den hittar du här DRAGONVINÄGER
-recept där hittar du även recept på INLAGD
DRAGON
Nu var det inte dragon jag ville berätta om idag utan
basilika. Basilikavinäger kommer på klar andraplats när det gäller popularitet bland alla mina smaksatta vinäger.
Vilken fantastisk smak, och så användbar i köket. Det tog många försök innan
jag riktigt fick till den som jag ville ha den, många misslyckade försök. Den
blev helt enkelt inte bra, det vanligaste var att den blev grumlig och såg rent
utav oaptitlig ut. Det var väl inget större fel på smaken faktiskt men jag var
inte nöjd.
Lösningen om hur man gör en fin, smaklig och vacker
basilikavinäger kom från en deltagare på en av mina odlingskurser. Hon berättade
hur hon gick till väga och det var så genialiskt enkelt! Redan efter första
försöket så var jag nöjd.
Så här gör du:
RECEPT Aromatisk vinäger - Basilikavinäger
Så här gör du:
- Välj en vinäger som du tycker är god, vit eller röd, eller varför inte blanda.
- Tag kvistar av just utblommad basilika gärna någon variant med lila blommor och mörka stjälkar. Sedan finns det en mängd med olika basilikasorter värda att testa, exempelvis kanelbasilika, Yemenite basilika, citronbasilika och så vidare.
- Plocka bort alla blad och låt bara stjälken och ”fröställningen” vara kvar
- Lägg några kvistar i varje flaska och fyll på med vinäger
- Låt stå svalt och mörkt
Lagrad vinäger smakar mer, så låt nu din vinäger stå och dra
ett par veckor. Sedan är den färdig att användas i matlagningen. Bäst är den
efter ett halvår ungefär tycker jag.
Lycka till/ Tyra