Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Förläng din odlingssäsong!

This post "Förläng din odlingssäsong" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород  #färlängodlingssäsongen #kulturarv #grönablad #odlaasiatiskabladgrönsaker  #mångfaldensträdgård #potager #täckodling

Fram med fiberdukarna igen!


Usch ja, jag vet att de är inte roliga...fula som stryk, men de är guld värda om man som jag vill förlänga odlingsäsongen. En fiberduk eller en drivbänk gör att man kan odla så mycket mer så mycket längre.

Vad lämpar sig då att så i september? Det är en hel del, nu i september har jag sått olika sallatmixer, flera olika asiatiska bladgrönsaker, dill, persilja och koriander. På bilden längst ner ser man: Pak-choi, sareptasenap och koriander och dessa klarar sig förvånansvärt bra och länge ute på friland under förutsättning att man lägger på en fiberduk.

Jag fortsätter att odla mer så länge det bara går. Kålväxterna, persiljan och alla de andra örterna kommer jag att skörda långt in på nyåret. Följ gärna med, jag lägger upp fler inlägg längre fram.

Lycka du med att tänja på gränserna!/ Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...