Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

September, nysådd - Gröna sköna blad

This post "Gröna sköna blad" was oroginally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


September nysådd av gröna blad



September är en fantastisk månad i köksträdgården, skördetiden håller på som bäst och jag försöker ta hand om alla fina grödor. Det torkas, syltas, saftas och fermenteras för fullt i köket. Den 14:e och 15:e september har jag mina två sista kurser (Workshops) för året "Torka din skörd" och "Fermentera mera" läs mer om kurserna här.

Man kan aldrig få för mycket att gröna blad


Då var det nysådd av gröna blad som jag ville berätta om. Nu i september så sår jag en massa gröna blad, det är asiatiska bladgrönsaker, spenat och sallatsblad. Det blir även nysådd av koriander som jag älskar, koriander, ni vet den där kryddan man antingen är galen i eller hatar. Det finns nog ingen annan krydda som delar människor i två olika läger, love or hate. Den är ganska frosttålig så den rekommenderar jag att ni sår igen nu i september.

Jag sår oftast mina gröna blad i tråg där de får plats med en massa småplantor. När de växer till sig planteras de ut i pallkragarna där de kan växa sig stora och fina.

sådd av gröna sallat
Tråg med - Huvudsallat, plocksallat, spenat och asiatiska blad går fint att så i september


Recycla "tomatkrukorna"


 Jag utnyttjar även de stora krukorna som jag under sommaren har haft tomater i. När tomatplantan är avklippt, ger jag den använda jorden i tomatkrukan lite kärlek, jag luckrar upp jorden och fyller på med mer jord. Sedan kör jag en vända till med krukorna med nygammal jord till att odla gröna blad i och det går riktigt bra. Så, vattna, täck med plats tills de att fröerna grott. Gödselvattna sedan när de börjar sätta fart. Krukorna är ju mobila så de kan jag sätta in i växthuset senare när det börjar bli för kallt för dem att vara ute. 

Fiberduk på


Tänk på att med en fiberduk förlänger då säsongen betydligt! Jag vet att de inte är roliga att se på men de är i sanningens namn fantastiska. Tips! Det finns idag fiberdukar som är "skräddarsydda" till pallkragar, en del på marknaden är dock på tok för tunna, så om du skall köpa nya kolla att de är av god kvalitet, det lönar sig i längden.


Lycka till/ Tyra



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...