This post Potage Parmentier was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Potage Parmentier - en riktig vintersoppa.
Det är faktiskt en variant på en soppa som kall heter Vichyssoise, här gör jag den het, passande för en kall vinterdag. Jag skördade lite purjo och persilja ifrån köksträdgården och tillagade Potage Parmentier i går till lunch. Det var riktigt gott och värmande efter ett par timmar med krattning.
Denna soppa fick sitt namn från en fransos vid namn Antoine Auguste Parmentier. Monsieur Parmentier blev en hjälte då han anordnade soppkök i Paris med bland annat den här soppan. Detta var under Europeiska sjuårskriget då hungern var svår efter flera år med krig. Han är ihågkommen som en högljudd främjare av potatis som en näringskälla för människor, som vid denna tid fortfarande ansågs vara giftig av många.
Här hemma i Sverige hade redan Jonas Alströmer ägnat delar av sitt liv att försöka popularisera odlingen av potatis i Sverige Alströmer han dog 1761 alltså innan det stora kriget var slut.
Enkelt, gott och billigt!
Potage Parmentier
Det här receptet blir lagom till två hungriga personer eller som förrätt 4 port.
1 msk matsked av smör för sautéring av purjolöken.
1 purjo purjolök, både det vita och det späda gröna
3 potatisar, skalade och hackade/skivade
6-8 dl buljong
1 salt och pepper
1 dl grädde
Persilja eller gräslök att dekorera med.
Skär purjon och potatisen i skivor, sautéra i smör, häll på buljonen och koka till allt är mjukt
(10 - 30 minuter), mixa den sedan slät, tillsätt grädde och krydda efter behag.
Smaklig spis!
Kul att du hittade hit! - Skriv en rad vettja/ Tyra