This post Saffran världens dyraste krydda was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
80:-/gram kostar saffranet ungerfär i handeln i år. Ajaj, det kommer att bli dyra lussekatter.
Nu har jag läst att det odlas saffran på Gotland! Intressant eller hur? Det låter fantastiskt med svensk saffran. Det måste dock odlas enorma mängder för att få ihop till julbaket. Det låter hur som helst lockade att försöka. Saffranskrokus Crocus sativus skulle jag också vilja ha i min potager. Den är ju så fantastiskt söt! Men det fungerar nog inte så bra, det är väl åt pepparn' för kallt här. Är det någon som har erfarenheter av odling av den lilla skönheten?
"Nu skördas skira, lila saffranskrokusar på Stafva gård på Gotland. Blommans pistillmärken torkas i ugnen. I köket huserar Mattias Palmqvist, en kock med näsa för världens dyraste krydda." SvD Gotländsk saffran
Historien om saffran och hur man graderar saffranets kvalitet utifrån färg (crocin) smak (picrocrocin) och doft (safranal). är hur fascinerande som helst. läs mer. Saffran
I Tyras Trädgård har jag skrivit lite mer och saffransbullar/saffransbröd. Vi här i Norden är väl bekanta med saffransbrödet men utomlands är det mera ovanligt. Jag har skrivit lite för att sprida kännedom om vårat fantastiska julbröd. Det är så gott tycker jag och man vill ju inte att någon skall gå miste om att få uppleva den underbara känslan av att få sätta tänderna i en pinfärsk lussekatt.