Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Köksträdgården - Fattigmanssparris med gröna vänner

This Post 'Köksträdgården - Fattigmanssparris med gröna vänner' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENÅrets första primörer - en kanske något annorlunda primör är humleskott Humulus lupulus fattigmanssparris eller torparsparris kan man även kalla de fina skotten för. Humlens skott använder jag i matlagningen till diverse pajer och omeletter. Annars är det kanske Svartroten som vanligtvis brukar kallas för fattigmanssparris, den proteinrika svartroten (scorzonera hispanica) som är en rotgrönsak med en fin, mild sparrisliknande smak. De långa svarta rötterna är c:a 2 cm tjocka och 20-30 cm är vita inuti. Jag brukar ha svartroten i min potager men i år hoppade jag över den.

mer primörer...

Kirskål, nässlor och körvel - ja, det är nog dessa tre "grönsakerna" som först tittar upp i trädgården. Alla tre är utmärkta till köket, gärna ihop, perfekt grönt till soppor, pajer, omeletter och att fylla pasta med. Hemgjorda pasta kuddar med ricotta och "grönablad" från köksträdgården, mums så gott. Kirskålen har jag tack och lov inte i köksträdgården utan den har jag längs med stora husets ena sida och där frodas den och får så göra.


Humleskott med gröna vänner - ett välkommet tillskott till köket, äntligen grönt från trädgården.


Här kommer ett tidigare inlägg om humleskott med ett recept på Risotto med humle.

 Risotto med humleskott


Ogräs eller gratis mat?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...