Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Ätliga blommor i köksträdgården del 1

This article about edible flowers 'Ätliga blommor i köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
 KÖKSTRÄDGÅRDEN/ Le Jardin Potager/The Kitchen Garden - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - La Huerta
#EdibleFlowers #odladinmat #frånfrötilltallrik #TyrasGarden #potager #ätligablommor #MyGreenKitchen


Tre vackra och goda blommor i köksträdgården.


Det finns många vackra blommor i min köksträdgård och de flesta av dem är förstås ätliga. Det är en stor fördel att ha blommor tillsammans med grönsakerna tycker jag - de hjälper till att skapa biologisk mångfald i min trädgård. Är de sedan ätbara så är det trevligt att använda dem i matlagningen också. Det är väl ingen mer än kanske gräslöksblomman som egentligen är särskillt delikat, men de kan hjälpa till att förhöja matupplevelsen.


Violer finns under hela växtsäsongen i min trädgård, från april till november då frosten tar dem. Här på bilden är den lilla söta Viola nigra 'Bowles Black'. Visst är den oemotståndligt vacker, med sina nästan svarta, sammetsliknande kronblad. Perfekt smycke på en liten cup-cake exempelvis.


Viola nigra - frö till 'Bowles Black' kan bland annat köpa hos Rara växter


Sammetsblomma Tagetes är även den ätlig och har härlig färg och med en pikant, lite exotisk smak.

Ros Rosa - En ros tror jag att de flesta i sina trädgårdar. Fin att använda till mycket i köket. Kronbladen är lätta att torka, förvaras mörkt, torrt och svalt. Jag köper ibland sådana billiga små rosor i krukor som de har i mataffären ibland. När jag njutit färdigt av dem och de börjar se lite trötta ut då planterar jag dem i köksträdgården och nu har jag fyra stycken som verkar stortrivas där ute. Fast i år har haren hittat dem och lämnar dem inte ifred, tyvärr.
Mer om ätliga blommor i köksträdgården kommer

 fortsättning följer...


Vad odlar du för ätliga blommor i din trädgård?


FÖLJ Tyras Trädgård/Tyra's Garden på FACEBOOK!


Happy Gardening / TYRA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...