This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Skördetid i Köksträdgården
Sopplunch i köksträdgården
Gul Gazpacho
Jag har skapat en alldeles egen variant på den klassiska spanska soppan Gazpacho. Jag älskar verkligen gazpacho och nu när köksträdgården bjuder på tomater i överflöd så blir den en hel del olika varianter av temat.
Jag fick några frön av min kära ”Facebookvän” Yvonne I. i våras och det var frön till tomaten ’Summer Cider’. Det är resultatet av de små fröerna som är basen i min gula gazpacho. Tack Yvonne. ’Summer cider’ av en orange-gul, nästan aprikos bifftomat med en fantastisk smak. En av tomaterna vägde jag för att jag tyckte att den var så biffig i storleken och den vägde hela 618 gram, imponerande eller hur?
Paprikorna heter Capsicum annuum ’Ferenc Tender’ en Ungersk kulturarvssort. De är så här vita när de inte är helt mogna, de har en fin och mild smak. När de senare mogna helt blir de vackert röda.
Recept
v Blandade gula tomater, ungefär 1½ kg
v 1 tjock skiva vitt bröd till soppan
v 4 tunna skivor bröd till krutonger
v 1 vitlöksklyftor
v 1-2 små gula lökar, schalottenlök eller silverlök
v 2 paprikor, gärna vita.
v 1 gurka
v 1 ½ dl olivolja
v 2 msk rödvinsvinäger
v 2 - 4 dl vatten
v Spiskummin
v Salt och peppar
Gör så här:
Skala gurkan grovt med kniv, skalet hackas och sparas för att användas som tillbehör. Resten av gurkan läggs i mixern. Grovhacka övriga grönsaker och lägg i mixern men spar lite av varje och finhacka dem för att ha som tillbehör. Tillsatt vatten (börja med 2 dl) och övriga ingredienser. Mixa soppan slät. Låt den stå i kylskåp för att dra och bli riktigt kall. Späd med vatten vid behov. Serveras med krutongerna och grönsakstärningarna.
Följ gruppen KÖKSTRÄDGÅRDEN på FACEBOOK att träffa fler som gillar att odla sin mat./ TYRA