Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Gör din egen glögg - Blåbärsglögg

This post 'Blåbärsglögg' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Blåbärsglögg


 

Själv har jag tyvärr bara en liten yngklig blåbärsbuske i trädgården, men å andra sidan har jag ju skogen som granne så det är bara att gå ut och hämta lite bär ur skogens skafferi. Gratis dessutom och det är inte dumt. Till den här glöggen serverar jag skållad mandel men skippar russinen så att blåbären skall få spela förste fiolen.

Så här gör du blåbärsglögg. 

Till 1 liter blåbärsglögg behöver du: 

5 dl rött vin 
5 dl utspädd blåbärssaft 
(½-1 dl socker om man vill ha den lite sötare) 
2 st kanelstänger 
2 bitar pomeransskal eller tunt skal från en ekologisk småcitrus 
4 st hela nejlikor 
1 dl frysta blåbär, trädgårdsblåbären är utmärkta här, de är lite fastare. 

Koka upp, blåbärssaft, socker och kryddor och låt det stå och dra.
Häll sedan på det röda vinet och värm på glöggen till önskvärt serveringstemperatur.
Till sist, lägg i blåbären.


Lycka till och skål! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...