This post "Pumpaglass med Grand Marniersås" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Novembergodis från Köksträdgården
Pumpaglass med Grand Marniersås och rostad mandel
1 pumpa - 200g rostat pumpakött används till glassen
2 äggulor
1 ägg
125 g socker, ljust muscavadosocker
3 dl matlagningsgrädde
1 pumpa - 200g rostat pumpakött används till glassen
2 äggulor
1 ägg
125 g socker, ljust muscavadosocker
3 dl matlagningsgrädde
3dl vispgrädde (Kelda går bra)
1 vaniljstång
1/2 tsk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1/4 tsk mald kanel
en nypa mald muskotnöt
lite salt
2 tsk Grand Marnier (cognacbaserad likör med bitterorange smak)
Rosta pumpan lätt i skivor i ugnen på 225 grader tills köttet blir mjukt.
Värm grädden med kryddorna. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt även den till grädden.
Vispa äggulor, ägg, socker tills det blir vitt och fluffigt. Häll på den varma (inte het) grädden under kraftig vispning. Värm smeten under vispning i ett kokande vattenbad tills den tjocknar. Låt svalna och kyl den riktigt kall i kylskåpet. Bäst är att den får stå och dra över natten och så. Mosa det rostade pumpaköttet och häll i likören i smeten. Vispa grädden och vänd ner. Kör smeten i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin? Då kan du ställa skålen i frysen och röra om glassen då och då till det att den fått lämplig konsistens.
1 vaniljstång
1/2 tsk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1/4 tsk mald kanel
en nypa mald muskotnöt
lite salt
2 tsk Grand Marnier (cognacbaserad likör med bitterorange smak)
Rosta pumpan lätt i skivor i ugnen på 225 grader tills köttet blir mjukt.
Värm grädden med kryddorna. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt även den till grädden.
Vispa äggulor, ägg, socker tills det blir vitt och fluffigt. Häll på den varma (inte het) grädden under kraftig vispning. Värm smeten under vispning i ett kokande vattenbad tills den tjocknar. Låt svalna och kyl den riktigt kall i kylskåpet. Bäst är att den får stå och dra över natten och så. Mosa det rostade pumpaköttet och häll i likören i smeten. Vispa grädden och vänd ner. Kör smeten i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin? Då kan du ställa skålen i frysen och röra om glassen då och då till det att den fått lämplig konsistens.
Smält 1 tsk smör i en stekpanna tillsätt 1 dl socker och låt det smälta, tillsätt 1 dl Grand Marnier låt det hela koka upp ordenligt, tillsätt ½ dl grädde, låt koka och reduceras tills såsen tjocknat lite.
Rosta flagad mandel och/eller sesamfrön.
Lägg upp en pumpaglassen på en spegel av Grand Marniersås på tallriken och dekorera med den rostade mandeln.
Bon appétite!
Mitt recept ovan är en variant på Jennys recept - se hennes inspirerande variant här - Pumpaglass.
Vill du vara med i denna lilla samling med odlare skriv då en rad till mig.
K.G.B. står förövrigt för Kitchen Garden Bloggers.
Har du något gott pumpa recept som du vill dela med dig av. Skriv då en rad, tilltyra@gmail.com. Så lägger jag in det på bloggen.