This post " Strandkål -Crambe maritima" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÅDGÅRDEN
Strandkål - Crambe
maritima
Originalfoto: Sten Porse
Då gör jag ett nytt
försök i år. Jag har provat med Strandkålen tidigare med dåligt
resultat. Den här gången skall jag anstränga mig lite mer och ge den lite extra
kärlek. Som en skänk från ovan tog Lena Irsaelsson upp ämnet i gruppen
Köksträdgården på Facebook.
Jag är vansinnigt förtjust i de mjällvita skotten,
godare än sparris tycker jag, Men det är klart - avkastningen är inte
rekordartad. Vore kul att få andra erfarenheter. sa Lena. foto: Lena Israelsson - blekt strandkål
Jo då och visst det var
en del som hade provat på det, en del hade smakat den och andra hade plockat
frön av strandkål ute i det vilda (Dagö).
Lars berättade: Min erfarenhet av strandkål inskränker sig
till att ha plockat gröna blad av vildväxande i Danmark, vid Kattegattkusten.
De smakade utmärkt vill jag minnas, som grönkål, så jag är inte helt säker på
att man måste bleka den. Däremot behöver den säkert ett så öppet och soligt
läge som man kan tänka sig, och en hel del näring - tång är väl idealiskt?
Skulle tro att det inte spelar så stor roll när
man sår den, våren eller sommaren kan nog fungera bra vilket som eftersom det
är en flerårig växt som ska växa till sig ordentligt innan man börjar plocka
något av den. I naturen mognar fröna på hög-sensommaren men jag vet inte om de
gror direkt eller om de ligger till nästa vår. Om det senare är fallet så bör
man nog kallstratifiera sådden för att få fröna att gro bra, eller helt enkelt
så dem i en kruka nu som man ställer ut nu så gror fröna när det våras.
Lena fortsätter:
Den måste blekas. Så fort man ser att det buktar
under jorden nån gång i april, maj så åker tunnan eller hinken (stor) på. Sen
får det växa där inne tills hinken reser sig. Då kapar man skotten. Smakar
sparris+blomkål. Fantastisk mjäll. Klart du ska så frön från Dagö, Så nu och
ställ ut i kylan eller i växthus. Fröna mår bra av att köldbehandlas. De kräver
rätt mycket näring. Bara att kolla på bladverken på sommaren så begriper man
att de är hungriga.
~ ~ ~
Jag skulle vilja ha min
Strandkål i en skreva uppe på berget. Jag får väl fylla på med gott om
organiskt material och täckodla med tång så kanske jag kan få den kan trivas
där. Jag provar nog att odla den på ”Peter Korns” sätt också, i sand med andra
ord. Där uppe på berget har den i alla fall sol hela dagen och det gillar den. Djup, näringsrik och valdränerad jord står det att den vill ha på informationstexten som kom med fröerna.
Strandkålen är en perenn
ört som blir 60-75cm hög och ungefär lika bred. Den har vita blommor och frodiga krusiga gröna blad som slår åt det blåa hållet. Strandkålen blommar i
juni-augusti och är en favorit hos bina. Trivs bäst i full sol men kan även ta
lite skugga. Bleka skott och unga blad kan ätas råa eller snabbt förvällda
ungefär som man tillagar pinfärska unga gröna sparrisar.
Frösådd. Så här kan man
göra:
Fröerna ligger i ett
ganska hårt yttre skal, det spräcker jag försiktigt för att påskynda grodd. Jag
provar i år med två så-tekniker - en kruka med fem frön i som jag kall stratifierar
ute under snön och en kruka med lika många frön i som jag ställer i skafferiet
(10-15 grader) Där får de nu vara i några veckor, en månad i alla fall.
Vanlig såjord som är lätt
fuktad är det i båda krukorna. Nu får vi se vilken teknik som visar sig vara den
bästa. Vad tror ni?
Om jag nu får fina
plantor som trivs och växer på ordentligt så kan jag sedan dela plantorna om
jag vill. Detta kan göras antingen på hösten eller på våren.