Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Få bukt på sniglarna i trädgården

This post "Få bukt på sniglarna i trädgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#mördarsniglar, "Spanskskogssnigel, #åkersnigel, #vinbärssnäcka


Tips om hur man minskar antalet sniglar i trädgården


Dagens morgonrunda i trädgården avslutades med sedvanlig "snigelrunda". Nu börjar jakten på sniglarna i min köksträdgård. Har du problem med sniglar i din köksträdgård så kommer här några tips på hur du kan få bukt på eländet.



1. Börja med att plocka sniglarna tidigt på säsongen
2. Plocka morgon och kväll, då sniglarna är ute
3. Var ute och plocka sniglarna efter det har regnat, då är de ofta ute.
4. Håll rent i köksträdgården och då menar jag ta bort skräp såsom plast krukor, brädor & plastsäckar
5. Du kan dock organisera skräp och ogräshögar så att de lockar till sig sniglarna för att sedan gå regelbundet och plocka dem där.
6. Sprid "snigelfritt" eller liknande produkter . Små korn som sniglarna äter och dör av.
7. Beställ hem Nematoder som du vattnar ut i köksträdgården, dyrt men effektivt.
8. Det finns kopparringar som man placerar runt nyplanterade plantor så att de kan få en bra start.
9. Koppartejp är ett annat alternativ. En tejp som man kan sätta runt krukor och pallkragar.
10. Spraya en saltlösning på krukans/pallkragar utsida, sniglar gillar inte salt.
11. En snigelbarriär kan man också göra, det är ett medel man köper och häller ut runt plantorna man vill skydda. Det är inget jag har provat, tycker att det känns lite som "överkurs".

Det kommer fler tips...

Det var i alla fall några tips som du kan testa och se vilket som passar bäst hos dig i din trädgård. Det viktigaste är trots allt att man börja tidigt på säsongen och efter dem hela tiden. Ett ständigt krig med andra ord. Sniglarna är väl faktiskt de enda som inte är inbjudna till mångfaldens köksträdgård. Vinbärssnäckan plockar jag bara bort om de blir för många, ofta får de bara ta en lång "flygtur" ut på åkern, det blir typ "kast med liten boll". 

Lycka till!/ Tyra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...