This post: Make Your Own Herbal Salt "Gör ditt eget örtsalt" was originally uploaded by Tyra Hallsenius Lindhe in the blog
#tyra gör #örtsalt från #köksträdgården
ÖRTSALT
Idag har jag gjort färdigt årets första laddning av örtsalt från köksträdgården. Det är alltid lika roligt och inte alls särskilt svårt. Det tar lite tid bara, men det är torkningen och den sköter sig självt. Så här brukar jag göra. Vilka örter använder jag då undrar kanske någon. Det varierar faktiskt rätt mycket, beroende på till vad jag skall använda det till. Jag gör exempelvis ett med vitlök och ett utan. Sedan gör jag ett örtsalt med selleri/libbsticka och ett utan. Detta gör jag för att sellerismaken och vitlöksmaken är så pass speciella så de kan inte alltid få vara med.
1.
Insamling av örter
Samla dina favorit örter när daggen torkat upp ordentligt. sprid ut den på en bricka, gärna en av korg och ställ den på en solig, varm och luftig plats.
2.
Torkning
Torka dina örter i 50-60 grader i ugnen, gärna varmluftsugn eller lägg/hägg dem på en varm och luftig plats till de är torra
3.
Malning/blandning
Lägg örterna i en köksmaskinen med kniven monterad och hacka dem fint. Tillsatt salt. Jag själv använder vanligt billigt grovsalt. Hälften av saltblandningen låter jag vara grov, den passar toppenbra till pastavatten etc. Sedan gör jag ett som är mer fint, som passar utmärkt till dressingar och dylikt. Det fina saltet får jag fram antingen av att köra det i en elektrisk ört/kaffekvarn eller så finfördelar jag det i köksmaskinen och sedan siktar det genom en fin sil.