Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Vitlöken skördad och vitlökens bulbillerna sparade.

This post "Vitlöken skördad och vitlöks bulbillerna sparade" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blogg
#garlic #vitlök #bulbils #bulbiller #topplök #vitlöksskaft #alliumsativum


Vitlök - Allium Sativum






Dagen bild och kollage visar på vitlökens bulbiller, små topplökar som man antingen kan äta färska eller plantera senare i samband med den ordinarie vitlöksplanteringen på senhösten. Dessa vitlöksbulbiller blir också fina vitlökar i sinom tid. Det tar dock ett par år, ibland mer, innan de blir till full storlek. Kom ihåg att man kan faktiskt skörda vitlöken i många olika stadier. Jag skördade exempelvis små "babyvitlökar" tidigt på sommaren. Läs om det här #babyvitlök och dem använde jag till att göra årets första örtsalt med. #egetörtsalt





Ibland förekommer även halslökar/stresslökar på vitlöken vilka även dessa kan ätas färska eller planteras, även dessa tar tid att bli stora.





Vitlöksskaft/ vitlökstoppar går utmärkt att äta. Här är en bild från Canada där de till och med saluför dem. Garlic Scapes (sourse)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...