Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Renfana - Tanacetum vulgare

This post "Renfana - Tanacetum vulgare" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#organicgardening #köksträdgården #renfana #tansy #insektsmedel #organicpestcontrol


Fancy Tansy

Renfana heter Tansy på engelska, där av rubriken. Jag gillar verkligen renfanan och dess många fina egenskaper. Varje år gör jag ett par flaskor med starkt renfanete ett extrakt gjort med renfanans blommor, blad och mjuka stjälkar.  Jah kokar upp 1 liter vatten och häller detta på renfanan som jag hackat upp grovt. Hur mycket renfana? Ja, en cirka 300 gram (ett liter mått proppat med örten)

Detta renfanete använder jag till allehanda småpryp som jag inte vill ha i min närhet. Bladlöss, vita flygare etc. på växterna vid frösådden och i växthuset under odlingssäsongen. Ute på frilandet låter jag naturen sköta det alldeles själv och det brukar fungera väl i min "mångfaldens köksträdgård".
Läs mer om Renfanans fina egenskaper här:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...