Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Evighetstomater - Tomatsidan uppdaterad

This post "Evighetstomater - Tomatsidan uppdaterad" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#tomatoes #tomatsorter #GrowYourFood #OdlaDinMat #My GreenKitchen #HangingTomatoes"EVIGHETSTOMATER" eller vad skall man kalla dem för?

Januari månad börjar gå mot sitt slut men tomater finns det fortfarande att hämta till köket. Vilken lycka och vilket privilegium! Tja, så är det när man är odlare...
En liten anmärkningsvärt bra tomat, en "evighetstomat". Perfekt komplement till de s.k. vanliga sorterna. Fantastisk produktiv och hållbarheten är enastående. Jag måste i ärlighetens namn säga att den i smaken inte till tillnärmelsevis är lika fin som de tomater jag skördar ute i min potager under sensommaren. Men vilken lycka att i januari få skörda egna tomater till matlagningen. Dessa hänger där de hängt sedan i oktober...på spjället invid min kakelugn. Tomaten såddes den 18 mars och hängdes in när första frosten annalkande.

GILLA Tyras Trädgård/ Tyras Garden - A Kitchen Garden  FACEBOOK!
PONDEROSA, Gourmetgaraget  "En högväxande sort från Syditalien. Tomaterna är runda, gyllengula på utsidan och rödgula inuti. 

Mycket mycket produktiva plantor. För sallader och olika fiskrätter men även på pizza och för passata! 

Ponderosa kallas ofta för pomodoro eterni  eller da appendere (evighetsomater) eftersom de är enormt hållbara och används ofta hängandes i en piennolo eller snöre för konsumtion under de månader man inte kan skörda färska tomater.
Agriturismo Le Stanzie i Apulien har blivit kända för just sina gula tomatklasar och här i taken hänger massor av Ponderosa. "
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...