Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Tidig sådd av gröna blad

This post "Tidig sådd av gröna blad" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#GreenLeaves #Lettuce #AllTheYearAroundSeeds #FourSeasonGardening #FourSeasonHarvest #WinterVegetables
 #EliotColeman #CharlesDowding #LittleGem #PeterJ.Hatch #Arichspotofearth #kulturarvssorter


 Tidiga sorter att odla under senvintern.

Frösådd 2015 

Planeringen har börjat, skisser över 2015 år köksträdgård har börjat ta form. Det kommer att hända rysligt mycket i köksträdgården i år. Det absolut mest fantastiska kommer att bli biodlingen. Mer om den sedan. Men i april tror jag mina nya vänner och pollinerare är på plats i köksträdgården i Tyras Trädgård. Men nu tillbaka till dagen ämne...

Första fröbeställningen är lagd!

Sorter för sådd redan i februari, och detta innan den stora Valentinsådden 14/2. De flesta av dessa sorterna har testats att så i så låga temperaturer som ner till 5 grader. Jag kommer att hålla mig till cirka 12-15 grader. 

Tidiga sorter - kollage av småbilder från nätet. Marshalls SORTER

Sallat:


Spenat:


Mer gröna blad...Winter Density och Tennis Ball är två riktigt härdiga sallatsorter. De odlades redan i Thomas Jefferson's Revolutioary Garden at Monticello. En fantastisk bok som handlar om just den trädgården och vad som odlades där är "A Rich Spot of Earth" av Peter J. Hatch, rekommenderas!

Andra böcker som jag kan rekommendera om du vill prova att förlänga odlingssäsongen är Charles Dowdings - Winter Vegetables och sedan Four Season Havest av Eliot Coleman.

TYRA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...