This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Det börjar att spira
April i köksträdgården, ja, det börjar så sakteliga att
spira, jag vill inte kalla det för en spirande grönska precis men något är bestämt på
gång. Egentligen är det rätt mycket som händer nu i köksträdgården.
Om vi för en stund bortser från frösådd och plantering och bara går en sväng och kikar vad som händer...
Gratis små fina mikroblad till matlagningen
Jag tycker det är lika kul varje år och se vad som kommer
upp utan att jag egentligen har sått något. Det är rätt mycket som snällt frösår sig alldeles själv utan min hjälpande hand, det gäller bara att känna
igen de olika små hjärtbladen när de kommer. En del saker kanske har frösått sig
lite väl mycket kanske men då är bara att rensa bort, flytta på eller rent av
kanske äta upp dem.
Persilja, bladamarant, trädgårdsmålla, cikoria, och gurkört
är exempel på sådant.
Sedan har vi också de perenna grönsakerna som nu snällt
tittar upp; blodskräppa, gode Henriks målla, gräslök, också rabarber förstås.
Har du rabarber kan du testa med att sätta en ”rabarberklocka” på plantan så
man får extra späda och mjälla rabarber, så kallade glasrabarber, det är
supergott! Har man nu inte en klassisk rabarberklocka går det faktiskt lika bra
med en stor kruka eller hink.
Den tidiga vitlöken
Satte du vitlök sent i höstas så brukar den vara ibland de
första som kommer upp i trädgårdslanden. Något som också kommer upp i finaknippen är den kvarglömda vitlöken, visst är det så att hur duktig man än varit
med att skörda vitlöken så nog har man glömt några både här och där. Men det
gör definitivt inget, egentligen är det bara bra, för på så sätt får man tidigt
läcker färsk vitlök till matlagningen och ni vet väl att man kan med fördel
även äta de gröna bladen på vitlöken.
Glöm inte att anmäla dig till höstens odlingskurser redan nu! Läs mer om odlingskurserna och mina workshops här.
Först ut är Odla din mat - från frö till tallrik