Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Ätliga blommor i köksträdgården

This post Ätliga blommor i köksträdgården was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN

Är nu uppdaterad

Uppdaterad med bland annat den här skönheten. Läkemalvan eller Marsh Mallow som den heter på engelska. En buskig perenn som kan bli över en meter hög. En gammal medicinalväxt som verkar hostdämpande och är ett milt sammandragande medel vid katarr i halsen. "Utvärtes som omslag vid akut inflammerade eksem" läser jag i min bok om fytomedicin.

Nu handlar inte ätliga blomsidan om vilka fantastiska egenskaper en växt har utom vilka blommor som man kan äta och ha som dekor till diverse maträtter och bakverk. Blommorna använder man ju mest för att de är så vackra och den här läkemalvan kan jag tänka min på en mörk choklad dessert.


                                                          Läkemalva Orginalfoto: Pablo Alberto Salguero Quiles 


Här kommer några fler ätbara blommor...

 Solros Helianthus annuus,  Stockros  Alcea rosea , Daglijla Hemerocallis , Nejlika

Varning: Var säker på vad det är för blommor du stoppar i dig, för det finns en hel del giftiga och kolla även att de inte är besprutade med diverse giftiga ämnen. Är du allergiker skall du vara extra försiktig, blommor som är fullt ätliga för icke allergiker kan vara  riktigt dåliga för en allergiker.

Wisteria, liljekonvalj, tibast och stormhatt är exempel på sådant du inte skall äta. Här kan du hitta en lista på fler blommor du inte skall förtära.

Giftiga blommor i din trädgård och ute i naturen.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...