Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Dagens soppa - Kålsoppan "November"


This post "Kålsoppa November" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog


Från frö till tallrik

Kålsoppa


Idag är det en rätt ruggig novemberdag så jag tror att det blir fint med en värmande soppa till middag ikväll. I går var det dock en strålande höstdag om dock lite frostnupen, då passade jag på att plantera de sista blomsterlökarna och skörda lite skönt grönt från köksträdgården.

Crocus tommasianus var 'Roseus'
'Roseus' Snökrokus - En liten späd krokus, en gammal sort från 1900-talets början


Dagens soppa blir med lök 'Long Red Florence', mangold 'Erbette', persilja 'Gigante di Napoli', bladselleri från Kurdistan, vitlök, Svartkål 'Nero di Toscana' och en het orange habanero från Congo tror jag visst att den kom ifrån. Ingen buljongtärning behövs för jag använder mig av mitt gröna örtsalt som jag gjort tidigare i höstas. En värmande soppa blir det med andra ord.

Soppa med kål, mangold, örter, lök och chili

RECEPT Kålsoppa "November" 2-3 pers.

1 msk smör
1 tsk örtsalt
1-1½ liter vatten
2 lökar
1 bukett med grönsaker enligt ovan
samt en vitlök och en touch av chili
Pepper

Skölj kål, gröna blad och örter och hacka dem grovt. Fräs smöret  i en kastrull och häll i grönsakerna, örtsaltet och vitlöken, låt allt fräsa i smöret ett par minuter. Späd med häften av vattnet och låt det hela stå och puttra i tio minuter ungefär...
Kör soppan i en mixer eller med mixerstav till önskad struktur och späd sedan till önskad tjocklek. Tillsätt peppar och chili. (testa styrkan på chilin och ta bara lite i taget )


Buon Appetito!/ TyraRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...