Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Dagens tomat från köksträdgården - Green Zebra

Den här tomaten Green Zebra har jag haft med i mina odlingar i flera år nu, jag gillar den skarpt. Även lite omogen och då skivar jag den lite tunt i matlagningen, den är så läcker!

Tomaterna når mognad på c:a 80 dagar. Planthöjd är cirka 2 meter. Green Zebra plantan producerar en riklig mängd av gröna, medelstora tomater som förblir gröna när de är mogen. Frukterna har en lite ’gammaldags’ stark tomatsmak jag minns från min barndoms tomater (kanske för att jag åt dom omogna) Detta är inte en kulturarvstomat.
 

Frö till tomaten 'Green Zebra' Solanum lycopersicum hittar du bland annat hos Rara växter

 Tips! Här har jag ett recept på Grön Gazpacho


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...