Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Skogens skafferi - Svamp


Jag tar på mej storstövlarna och tar par kliv ut ur köksträdgården...
..för att 'skörda' vad som bjuds alldeles gratis här runt hörnet. 


Ja då var augusti månad nu till ända - sista augusti bjud i alla fall på en enastående vacker dag här i norra Uppland där jag för tillfället befinner mej. Det blev en dag i skogen , varmt, skönt ja nästan vindstilla. Nu får man passapå och skörda lite ifrån skogens alldeles eget skafferi. Jag plockade härliga kantareller och Karl- Johan (Stensopp), blek taggsvamp och tegelröd björksopp, det är ungefär vad jag brukar plocka för att de är sorter som jag väl känner igen. Senare kommer trattkanterellerna och de fixar jag också. Jag skulle verkligen vilja lära mej mer men jag känner att det inte räcker med svampboken, en kurs skulle vara bra och kul för den delen.





 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...