Nu börjar verkligen känna att hösten har gjort sitt intåg, många i vårt land har redan haft frost, vi har klarat oss här i Vaxholm men det är väl bara en tidsfråga. Det är dags att bärga det sista av årets skörd, jag var uppe i torpet under helgen som var och skördade de sista av plommonen, då bjöd fröken Emilie på en alldeles ljuvlig plommonpaj. Den bestod av ett tunt frasigt pajskal sedan ett av plommonen ganska saftigt lager med grov mandelmassa och överst Opal plommonen... oj så mumsigt, efter det att pajen gräddats och svalnat något pudrades den med florsocker.
På bilden: Morton's basilika, Röd Rudbeckia och Opalplommon.
OPAL - ett av våra mest älskade plommon.
Självfertilt, starkväxande plommonträd som bär frukt tidigt och ger dessutom riklig skörd. Opal bör kartgallras för att få fina frukter. Opalplommonet är medelstort, rödviolett i färgen med blå dagg. Frukten är gulköttig, stenen lossnar lätt ifrån köttet. Smaken är saftig med söt fin arom, ett utmärkt plommon till köket tycker jag. Ätmogen i augusti-oktober och härdigt i zon 1-4.
Vilken fantastiskt fin start på oktobermånad, ellerhur?
Ha det gott mina odlingsvänner och njut av det sista från odlingsåret 2010./ Tyra