This post Örtsalt...was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.
Att göra lite örtsalt att ha i köket under vintern är både enkelt, gott och billigt. I år har jag gjort både salviasalt, dillsalt, vitlöksalt och min favorit det bladande örtsaltet. I mitt blandade örtsalt har jag samlat alla mina favorit kryddor och örter ifrån min potager; slätbladig persilja, vitlök, salvia, timjan, schalottenlök o.s.v. till en salig blandning med andra ord, ju fler favvisar desto bättre.
Tips & idé -
Sommarens örter på burk
Alla dessa ingredienser ifrån trädgården hackas grovt och torkas, jag gör det i min varmluftsugn (vanlig ugn, svag värme fungerar också utmärkt) tills det att de är torra, de behöver inte vara knastertorra. Lägg sedan allt i en mixer, havssalt eller grovsalt, man kan använda vilket som man tycker bäst om och alla örterna, mixa tills det har den önskade grovheten. Varför inte göra både ett finkornigt och ett lite grövre salt. Låt nu saltet eftertorka lite på varm plats innan du lägger det i burkar. Det här örtsaltet är toppen att ha i exempelvis pastavattnat och dillsaltet tja... det är utmärkt till när man kokar potatisen.
Ljuvligt doftande burk med örter ifrån min potager - lite sommar på burk helt enkelt.
I år har jag gjort lite extra burkar som jag skall ge till mina nära och kära.
Idag är det ännu en sådan där fantastisk oktoberdag med hög klar luft och solsken, 7 grader visar termometern här i Vaxholm men det blåser rejält så man får hålla i hatten. Här inne i växthuset är det i alla fall vindstilla och riktigt, riktigt skönt, jag tror jag skulle kunna sitta och filosofera här hela dagen, men se det går inte man måste ju jobba lite också.
Skriv en rad vettja!
Vill du dela med dej av tips och idéer, skriv till mej i KÖKSTRÄDGÅRDEN så lägger jag ut det här på sidan. Text, bilder och länkar kan du också skicka till min mail tilltyra(snabel-a)gmail.com så publicerar jag det här i KÖKSTRÄDGÅRDEN/ Tyra