This post "Mormor Elins inlagda salta gurkor"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Mormor Elins inlagda salta gurkor
RECEPT: Mormor Elins inlagda salta gurkor.
Koka lagen:
3 grader ättika
(24 %) Perstorps
9 dl vatten
1 l socker
2-3 nävar salt
(små händer = 3nävar)
Borsta gurkorna först i kallt vatten.
Ta en hink eller annat rymligt
kärl (gärna glas eller rostfritt kärl, minst 4-5 liter) varva följande
ingredienser (de ska packa hårt):
2 kg västeråsgurka skivas (ej för tunna skivor)
1 bit pepparrot (ca 10 cm) skivas i mynt
1 påse gul senapsfrön
1 påse brun senapsfrön
ca 15-20 dillkronor man använder sig av skaften speciellt i
botten och överst
Häll över inläggningsvätskan medan den är riktigt varm – låt
stå i 2-3 dagar lägg sedan upp i mindre bukar. Bäst är att använda bygelburkar
och de ska värmas innan.
Värm ugnen till 100 ºC låt burkarna stå i minst 20 minuter, packningsringarna
ska göras rena genom att koka upp vatten med natriumbensonat. Ta av kastrullen
från plattan och låt ringarna ligga i vätskan i ca 5 min. Lägg övergurkorna och
häll på inläggningsvätskan toppa med en dillkrona. Förslut och gurkan håller
sig då i ca 2 år.
Recept från Yvonne Ingridsdotier