This post "Solkyssta trädgårdspärlor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
Än finns det mycket tomater att plocka ute i köksträdgården...men det hänger på sista versen. Frosten kan nog slå till vilken dag som helst, så det gäller att ta vara på allt det goda där ute. Här kommer ett recept från min bok ÅRET I KÖKSTRÄDGÅRDEN Solkyssta trädgårdspärlor.
RECEPT/ Så här gör du:
Plocka små riktigt mogna tomater och bred ut dem på en bricka. Ställ dem på en varm och solgassande plats ett par dagar. Har du lite bråttom? Kanske det är en rätt vanlig svensk sommar utan gassande sol? Eller så här års, ja då får man ta till ugnen. Sätt då på ugnen på svag värme cirka 60-70 grader, gärna varmluftsugn. Lägg tomaterna på en oljad plåt och strö på örtsalt. Torka dem tills de börjar skrumpna, det tar flera timmar.
Lägg tomaterna i rena små burkar tillsammans med örter och vitlök, häll på varm olivolja (50 grader cirka) Redan efter ett par dagar har oljan, örtsaltet och tomaterna blandat sig med varandra och bildat en för sinnena smått fantastiskt sensation - sunblushed tomatoes.
Skall dessa sparas länge bör de konserveras och tillsätt gärna vinäger på tomaterna så att syran ökar.
Skall dessa sparas länge bör de konserveras och tillsätt gärna vinäger på tomaterna så att syran ökar.
Boken Året i Köksträdgården finns att köpa hos alla de stora...Adlibris, CDON, Bokia etc. Önskar du ett signerat exemplar att ge bort till någon vän eller kanske till dig själv så skriv en rad tilltyra@gmail.com
Denna vecka finns detta recept samt ett par andra härliga och användbara tomatrecept i min krönika på Odla.nu läs hela krönikan här - Spara lite sommar på burk