Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Gör jord av ditt matavfall - Jordfabriken flyttar in!

This post "Gör jord av ditt matavfall - Jordfabriken flyttar in!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe int eh blog


Jordfabriken flyttar in.


Oktober månad, ja nu är det verkligen höst och då flyttar jag in min kompost och gör jord av mitt matavfall även under vintern. Jag har ett litet hushåll och en varmkompost kan jag inte hålla igång så att den fungerar som den skall. För mig så är kompostering med Bokashi den optimala lösningen. Jag har en Bokashihink på gång hela tiden och när de blir fulla lagrar jag dem i garaget tills det är dags att återföra materialet till jorden och då mina vänner är den fullproppad med nyttiga mikroorganismer - EM efficient microorganism/effective microorganism. Läs mer inne på Bokashi.se egna sida. Där finns utförlig beskrivning hur du gör. Om Bokashi kökskompostering




Den här Bokashi-hinken har en tappkran för lakvattnet. Ta vara på det och använd det som gödning till dina växter. Späd ut vätskan mycket 1:100 ungefär och vattna ut det, det luktar lite just vid utvattnandet med det försvinner snabbt.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...