Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Årets första Fänkål - Zefa Fino, Foeniculum vulgare var. azoricum

This post "Årets första Fänkål - Zefa Fino, Foeniculum vulgare var. azoricum" was originally uploaded by 
Tyra Hallsenius Lindhe in the blog
 #fänkål, #skördetid, # köksträdgården, #recept, #omelett, #snabbmat


Skördetid...allaredan!


Tänk att redan få skörda en massa grönsaker från trädgården. Jag tror faktiskt inte att jag har varit med om något liknande. Att redan i maj började jag skörda mangold, sallat och andra gröna blad. Och nu i juni har jag skördat och frusit in mangold och kål. Igår festade jag till och skördade en fin knölfänkål, vitlök, mangold, basilika, sallatssenap och persilja. Detta blev till lunchmat, det blev en omelett. Här kommer ett bus enkelt recept.

#RECEPT
  Omelett "Man tager vad man hafver i köksträdgården"

Sätt på ugnen på 175 grader, skär upp dina grönsaker grovt och lägg dem i en eldfast smörad form. Mikra "your choice of veggies" i 30 sekunder. Vispa upp 3 ägg, salta och peppra. Riv ner lite god ost (feta, getost, västerbotten eller parmesan). Häll över äggblandningen över dina grönsaker och ställ direkt in den i ugnen även fast att den inte har kommit upp i graderna.

Nu kan du gå och pyssla med något annat i en dryg kvart ungefär.

15 minuter senare...tja då bör den vara färdig! Bon apetite


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...