Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Sluta tvätta morötterna!

This post "Sluta tvätta morötterna!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe" in the blog
#odladinmat #ekologiskodling #riktigmatEfterlysning:


JORDIGA MORÖTTER


Till alla livsmedelsaffärer COOP, ICA, Willys, HEMKÖP etc.
 Skulle ni vara så snälla att sluta tvätta morötterna och lägga dem i platspåsar!


 Tänk att det skall vara spritt språngande omöjligt att köpa morötter "au naturell" i lösvikt. Jag vill ha riktiga, ekologiskt odlade, jordiga, otvättade, stora och fina morötter! Men det verkar vara omöjligt att hitta. När jag senast var i Frankrike hittade jag dessa på en marknad i Paris och precis såhär vill jag ha dem. Dessa morötter dör inte i kylskåpet efter en vecka utan håller sig hur länge som helst. Det kanske är därför livsmedelsjättarna inte saluför dem...? Tyvärr har jag inte plats i min lilla potager att odla en massa morötter och potatis men är det någon som känner till någon odlare i Uppland som odlar just detta så tar jag tacksamt emot tips.
Skriv en rad tilltyra@gmail.com och berätta vad du tycker, tipsa mig och odlare etc.


TYRA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...