Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Dim Sum - Nio ingredienser från min potager

This post "Dim Sum - Nio ingredienser från min potager" was originally uploaded by  Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#dimsum, #köksträdgården, #lunch, #fromthekitchengarden, #locallygrown, #growyourown


DIM SUM 

Ångade supergoda och hälsosamma små läckerbitar, här serverade med japansk soya.

Fördelen med en egen täppa och att odla sin mat är att man har alltid en massa härliga grönsaker och örter att jobba med. Fräscha underbara ingredienser precis utanför dörren. Här använde jag mig av hela nio olika växter från min köksträdgård. Lök, vitlök, mangold, citronmeliss, persilja, cikoriasallat, vinblad, kål och våtarv. Våtarv? Javisst, den frodiga gröna och välsmakande Stellaria media.



Av löken använde jag min av först själva lilla skåda löken men sedan även lökblasten och lökknoppen.




點心

 "Begreppet dim sum är en kantonesisk fras (點心) som bokstavligen kan översättas som "vidrör hjärtat" (d.v.s. beställ det du har i hjärtat) men som snarare betyder "tilltugg". Användningen av begreppet dim sum i västvärlden avser vanligen den kantonesiska varianten, men att äta ett antal olika små rätter till lunch är även vanligt i andra delar av Kina." DIM SUM Wikipedia




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...