Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Skönt grönt från köksträdgården

This post "Skönt grönt från köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallse´nius Lindhe in the blog
 KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le potager - 家庭菜園 - Kuchnia Ogród - Der Küchengarten
#Närproducerat #GrönaBlad #bladgrönsaker #potager #odladinmat #sustainable #fattigmansmat #CucinaPovera #PeasantFood


Novemberskörd - recept med gröna blad.

Fortfarande finns det skönt grönt i min potager att hämta in till köket. Efter en sväng i köksträdgården hittar jag bland annat detta: Italiensk maskros - Cichorium intybus var. foliosum, små kålblad, stora härliga salladssenaps blad, diverse örter och vanlig helt fantastiskt frodig brännässla Urtica dioica
Brännässlan är lite kul att den kommer igen så fint efter det att man klippt ner den vid "fotknölarna" ett par gånger tidigare under odlingssäsongen. 
Allt detta tillsammans blir alldeles delikat i en pasta. Jag skulle välja en bandspaghetti Tagliatelle, gärna färsk. Serverad i all sin enkelhet med en rå äggula, smör/olivolja och parmesan. Då blir det en riktig italiensk rätt från det s.k. La Cucina Povera, det vill säga en enkel rustik maträtt med ingredienser från "landet", bystan alltså…således  inget finlir här. Gott billigt och helt enkelt. Recept nedan.

Längst till vänster i kollaget ser ni årets enda lilla kronärtskocka. Men det är inte vilken kronärtskocka som helst. Det är en Cynara cardunculus ’Herrgård’. Den enda perenna kronärtskockan vi har i Sverige. Vilket litet smycke!

Odla din mat! - Närproducerat från Tyras Trädgård - Vaxholm

RECEPT  Cucina povera - 
Tagliatelle med gröna blad

100 gram torr pasta per person - färsk något mer
1 rejäl knippe bladgrönsaker, örter, "ogräs"
 äggula (en per person)
smör/olivolja
parmesan
salt och peppar

Skölj dina gröna blad och förväll/mikra dem i någon minut. Hacka bladgrönsakerna fint och ställ dem åt sidan. Koka tagliatelle andante i välsaltat vatten, spar cirka en deciliter av pasta vattnet. (4 port.) Häll i tagliatellen i en varm serveringsskål eller i kastrullen. Tillsätt  varmt smör/olivolja, kokvattnet och dina hackade och förvällda bladgrönsaker. Rör om ordentligt och krydda med parmesan, salt och nymald peppar. Nu kan du antingen hälla i äggulan/äggulorna i pastan och rör om eller lägga upp pastan på tallrikar och servera med en äggula uppe på var och ens tallrik. Jag tycker att parmesan, persilja, flingsalt och svartpeppar skall finnas på bordet vid servering så var och en får ta vad de vill ha.


Buon appetito!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...