This post "Thanksgiving - Pumpkin Pie" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#thanksgiving #wintersquash #PumpkinPie #PumpkinRecipe #odladinmat #tyrasträdgård #potager #harvest
Happy Thanksgiving!
Ja, men visst...man skall ta varje tillfälle som bjuds till lite fest och i det här fallet också lite eftertanke. Vi har så mycket att vara tacksamma och glada för. Bland annat att det jag lagat idag kommer delvis från min köksträdgård. En otroligt läcker vintersquash som är odlad från frö.
Idag är jag också speciellt glad för att solen, ni vet den där ljusa, gula, varma saken uppe på himlen. Den bröt igenom den rysligt tjocka och gråa novemberhimlen. Solen sken i dryga timmen! Så nu vet jag, den finns där i alla fall. Man hade nästan börjat att tveka. Det här är nog den mest solfattiga november månaden ever!
Här kommer nu det utlovade receptet på min pumpa paj. Den ena har jag dekorerat med pecannötter och den andra med royal icing. Till serveringen tänker jag bara ha en liten klick med vispgrädde.
RECEPT
Pumpkin Pie
Tyras finare pajdeg
”Finare”,
då menar jag inte strukturen utan ingredienserna. Strukturen är inte perfekt slät
och ljus och det är för att jag valt att göra mitt eget mandelmjöl och det med
mandlar med skalet kvar på. Dessutom malen jag mandeln i en gammaldags
mandelkvarn, just bara för att få strukturen. Vill man ha en helt ljus och slät
deg får man skålla mandeln och köra med i en matberedare eller köpa fabriksgjort
mandelmjöl.
Detta
recept räcker till minst fyra mindre pajer eller två stora. När jag senast
gjorde denna deg räckte den väl till tre mindre pajer (15cm diameter med 3cm
kant) samt tolv tarteletter.
Ingredienser:
300 gr
mjöl
200 gr
socker, strösocker/florsocker
100 gr
mandel
2 tsk
vaniljsocker
220 gr
smör
1 stort ägg
1 nypa
salt
Lite vatten
vid behöv
Så här gör du:
Mal
mandeln. Häll alla torra ingredienserna i en stor skål eller direkt på
bakbordet. Fördela smöret med fingrarna. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en
deg. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs. Låt nu degen vila i kylen ett par
timmar innan du bakar ut den. Väl försluten håller sig pajdegen väl i minst en vecka i kylskåpet.
Pumpkin Pie
Tyras Pumpa Paj. Detta recept 2 st pajer med 15cm
diameter
Pajdeg:
Enligt
receptet ”Tyras finare pajdeg” halv sats
Fyllning:
450 gr Vintersquash/Pumpamos
1 dl rårörsocker
eller ljust muscavadosocker
1 stort
ägg eller två mindre
1 dl crème
fraiche
½ tsk av vardera:
ingefära, nejlikor, kardemumma, muskot och kryddpeppar
1 tsk
kanel
Så här gör du:
Vispa ägg,
socker, crème fraiche och kryddor tillsammans tills att sockret lösts. Tillsätt
pumpamoset. Smaka av, lagom sött? Jag har med flit dragit ner på sockret för
jag tycker att pumpan redan har en egen sötma dessutom har pajskalet ganska
mycket socker i sig.
Smöra två
pajformar, kavla ut pajdegen till 3-4 mm tjocklek och klä formarna. Pensla
pajdegen med smör och häll i pumpafyllningen. Grädda i 175 grader tills det att
fyllningen stannat, cirka 40 min.
;-)