Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Vintersquash till Thanksgiving

This post "Vintersquash till Thanksgiving" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#thanksgiving #cucurbita #WinterSquash #50ShadesOfGrey #vintersquash

Vintersquash
Cucurbita maxima

Nu skall det bli fest...
Idag när dimman låg tät över bygden var det dags att hämta in den första stora härliga vintersquashen till köket. Det är Thanksgiving och det är ju faktiskt inget vi egentligen firar i Sverige, i alla fall inte i min familj. I år blir det lite annorlunda, vi skall ha en Thanksgiving middag och mitt bidrag till det hela blir en Pumpkin pie, tillagad efter eget recept. Det kommer jag lägga ut om ett par dagar då jag smakat det hela. Till huvudrätten hade jag tänkt mig lite mer pumpa och då blir den ugnsbakad, serverad ljummen med en dressing. Den här pumpan/vintersquashen har en sådan underbar nötig smak. 
Förberedes inför morgondagen blir att ugnsbaka min fantastiska vintersquash. Jag delar den i fyra bitar, tar bort alla pumpakärnor och med snittytan uppåt och väl täckt med ugnfolie sätter in den i ugnen. 175 grader i cirka 1,5-2 timmar, den skall bli mjuk, men inte "soggig"

Läs mer:
Om hur man kan odla pumpa/vintersquash Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...