Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Masala Chai - välgörande, värmande och gott

This post "Masala Chai" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#India #Chai #MasalaChai #LatteChai #Ayurveda #HerbalTea #HealthyLiving #recept #recipe 



Och här kommer något som jag inte skördat från min köksträdgård, men ack så trevligt det vore om så var fallet...





Masala Chai

Ordet "Chai" använder vi lite slarvigt här av oss i västvärlden, ordet Chai eller Tchai betyder egentligen bara te. Men denna dryck som jag har recept på här nedan kallar vi västerlänningar ofta för Chai, men det korrekta är faktiskt att säga Masala Chai. 

Masala Chai är en kryddblandning som kokas med vatten och mjölk och därefter sötas efter behag. Masala Chai har sitt ursprung från Indiska halvön och recepten är många. Jag har tagit med några av de mest vanliga ingredienserna för att göra ett gott, välsmakande och doftande Masala Chai.

Kryddblandning till Masala Chai:

Kardemumma
Svartpeppar
Kryddnejlika
Ingefära (helst färskt, fick ej vara med på bilden)
Kanel

Svart te till Masala Chai:

Assam, Oolang

Sötningsmedel till Masala Chai:

Demerera socker eller annat råsocker eller Honung eller Strösocker



Masal Chai krydd/teblandning recept


1 msk Kardemumma (hel)
1 msk Svartpeppar (hel)
½ msk Kryddnejlika
3 Kanelstänger 

1 dl svart te

Mortla alla kryddor tillsammans och tillsätt sedan det svarta teet. Förvara ditt Masala Chai som annat te, mörkt och torrt.

Andra Masala Chai ingredienser som är vanligt förekommande är, Stärnanis, som jag har med på bilden,  kryddnejlika och gurkmeja (Gurkmeja är bra för magen eller vid feber). Några som man kan hämta från köksträdgården är fänkålsfrö och lagerblad. 


Så här brygger jag ditt Masala Chai

4 dl vatten
2 dl mölk
1 generös msk honung
2 rågade tsk med krydd/teblandningen
1 bit (3cm) Ingefära (skivas upp eller krossas)

Koka upp vatten, krydd/teblandningen och ingefäran i en kastrull, låt sjuda i tio minuter, tillsätt mjölk och honung och låt koka upp igen. Låt nu ditt Masala Chai stå och vila i kastrullen till dricktemperatur. Sila och njut av ett välgörande, värmande och sagolikt gott te. Testa gärna och hitta ditt favoritblandning. 

Vill du ha ett Ayurvediskt te så får du nog utesluta det svarta teet, som innehåller koffein eller i alla fall välja Oolong te (jag gör det) för det innehåller mindre koffein.



 मसाला चाय







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...