Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Hummus på Turkiskt vis - Odla Spiskummin

This post "Hummus på Turkiskt vis - Odla Spiskummin" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden -Le Jardin Potager - La Huerta
 #RECEPT #ODLINGSTIPS


Hummus - kikärtsröra

När jag gjorde Hummus tidigare i veckan använde jag mig av två ingredienser som kom från min köksträdgård. Det var chilisarna och vitlöken, men då jag stod där och mortlade spiskummin tänkte jag på att det skulle jag väl också ta och odla. Så det bestämde jag snabbt att så får det bli! Nu kanske ni tänker, varför inte odla kikärtorna då? Jo, jag har försökt med det, resultatet var väl inte så lyckat, men jag får väl testa en gång till. Först mitt recept på Hummus.

Hummus på Turkiskt vis - Hummus Bi Tahina

Ingredienser:

200 gram kokta kikärter (inte från burk) spar lite av spadet.
1-2 citroner (saften av)
1 tsk spiskummin, 2 msk Tahini
2 msk olivolja, 2 vitlöksklyftor
salt och peppar, chili-flakes

Kör kikärtor, tahini, vitlök, olivolja, spiskummin och saften av citronerna i en mixer tills den är ganska så slät. Späd med spadet till du får den konsistensen du vill ha. Smaka av med salt och peppar. Servera i en låg skål eller på ett fat och ringla över olivolja och strö på chilin. Man kan även dekorera med svarta oliver. 



Hummus på Turkiskt vis
Kikärtröra - Hummus med tahini.


Odla spiskummin



Spiskummin Cuminum cyminum är en ettårig krydda, ej att förväxlas med kummin Carum carvi. Den blir cirka 50 cm hög och trivs bäst på soliga lägen. Sådd: Förkultiveras tidigt inomhus eller så sår  man spiskumminen utomhus i krukor eller på friland senare. Man kan även så fröerna på hösten.





Cuminum cyminum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-198.jpg

"Spiskummin, även romersk kummin och egyptisk kummin, (Cuminum cyminum) är en krydda som är vanlig i det indiska, det egyptiska, det libanesiska och det mexikanska köket. Den ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tacokryddmix. Den är också en viktig ingrediens i chili con carne." Wikipedia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...