This post "Hummus på Turkiskt vis - Odla Spiskummin" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden -Le Jardin Potager - La Huerta
#RECEPT #ODLINGSTIPS
Hummus - kikärtsröra
När jag gjorde Hummus tidigare i veckan använde jag mig av två ingredienser som kom från min köksträdgård. Det var chilisarna och vitlöken, men då jag stod där och mortlade spiskummin tänkte jag på att det skulle jag väl också ta och odla. Så det bestämde jag snabbt att så får det bli! Nu kanske ni tänker, varför inte odla kikärtorna då? Jo, jag har försökt med det, resultatet var väl inte så lyckat, men jag får väl testa en gång till. Först mitt recept på Hummus.
Hummus på Turkiskt vis - Hummus Bi Tahina
Ingredienser:
200 gram kokta kikärter (inte från burk) spar lite av spadet.
1-2 citroner (saften av)
1 tsk spiskummin, 2 msk Tahini
2 msk olivolja, 2 vitlöksklyftor
salt och peppar, chili-flakes
Kör kikärtor, tahini, vitlök, olivolja, spiskummin och saften av citronerna i en mixer tills den är ganska så slät. Späd med spadet till du får den konsistensen du vill ha. Smaka av med salt och peppar. Servera i en låg skål eller på ett fat och ringla över olivolja och strö på chilin. Man kan även dekorera med svarta oliver.
"Spiskummin, även romersk kummin och egyptisk kummin, (Cuminum cyminum) är en krydda som är vanlig i det indiska, det egyptiska, det libanesiska och det mexikanska köket. Den ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tacokryddmix. Den är också en viktig ingrediens i chili con carne." Wikipedia